Eurovastaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen on noussut Ifopin presidenttivaalien mielipidekyselyssä kärkipaikalle, Financial Times uutisoi. Vaaligallupin ensimmäisen kierroksen äänistä Le Pen keräisi 26 prosentin kannatuksen, josta nousua on kaksi prosenttiyksikköä. Korruptioskandaalissa ryvenneen oikeistopuolue UMP:n ehdokkaaksi kaavailtu Nicolas Sarkozy keräisi 24 prosentin äänisaaliin. Pudotusta kertyi kuusi prosenttiyksikköä. Kolmanneksi mielipidekyselyssä pinnistäisi istuva presidentti François Hollande.

Sarkozy ei ole kuitenkaan tehnyt päätöstä ehdokkuudesta. Hän on luvannut ilmoittaa päätöksestään syyskuun aikana. Hollanden ehdokkuus ei sekään ole varmaa, sillä presidentin suosio on ennennäkemättömän alhaalla. Hollanden sosialistipuolueen muiden mahdollisten ehdokkaiden menestys tuskin sekään riittäisi toiselle kierrokselle. Pääministeriksi nostettu Manuel Valls on suosituin ranskalaisministeri lienee todennäköisin haastajakandidaatti Hollandelle.

Toisen kierroksen äänestyksessä arvellaan käyvän kuitenkin niin, että perinteisten puolueiden kannattajat äänestäisivät Le Peniä vastaan. Tappio toisella kierroksella olisi kuitenkin niukempi kuin vuonna 2002, jolloin Le Penin isä Jean-Marie Le Pen ylsi toiselle kierrokselle, mutta hävisi kierroksen prosenttiluvuin 82-18 Jacques Chiracille.

Marine Le Pen on kuitenkin kasvattanut puolueen suosiota aina siitä lähtien, kun hänestä tuli puolueen puheenjohtaja vuonna 2011. Kansallinen rintama keräsi eniten ääniä Ranskassa viime toukokuussa pidetyissä europarlamenttivaaleissa.

Henri Myllyniemi