Kolme muslimivankia on tehnyt Ruotsin oikeusasiamiehelle valituksen loukkaavasta kohtelusta malmöläisessa vankilassa.
Miehille ei ollut järjestetty ruokatarjoilua selliin illaksi paaston jälkeen.

Kolme muslimivankia kirjoittavat oikeusasiamiehelle suuntaamassaan valituksessa, että vankilan imaami oli kehottanut heitä paastoamaan pyhiinvaeltajien tärkeimpänä päivänä. Samana päivänä elokuussa kyseiset vangit ilmoittivat vankilan johdolle, että useampikin muslimi aikoo osallistua paastoon. Vangit halusivat illallisen selliinsä klo 20.35 sen sijaan, että olisivat nauttineet ateriansa normaalin aikaan ruokasalissa.

Syökää ruokalassa tai olkaa nälässä

Vankilan johto ilmoitti, että he eivät pysty ratkaisemaan ongelmaa, vaan vangit saavat syödä normaaliin aikaan tai olla nälässä.

– Me muslimivangit tunnemme itsemme loukatuksi ja vankeinhoitolaitos on kohdellut meitä epäoikeudenmukaisesti, valituksessa lukee.

– Vankeinhoitoa koskevan lain mukaan jokaisella vangilla on oikeus harjoittaa uskontoaan mutta tässä tapauksessa laitos käyttää väärin omaa lakiaan meitä vastaan, valitusteksti jatkuu.

Johto ei tiennyt koko paastosta

Vankilan johto ei ylipäätään edes tiennyt että kyseinen paasto oli olemassa.

– Koska paasto tuli tietoomme vasta samana päivänä kun erikoisruokailu piti toteuttaa, emme olisi millään muotoa ehtineet hoitaa sitä annetussa ajassa, toteaa vankilan johtaja.

– Jos imaami olisi ottanut asian pöydälle säännöllisissä kokouksissamme, olisimme toki voineet varautua ja hoitaa iltaruokailun.