Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen pitää kohtuuttoman jätevesiasetuksen korjaamista esimerkkinä perusuomalaisten tinkimättömästä työstä kansan parhaaksi.

– Suomen kansa näki, että perussuomalaiset ajaa politiikkaa, joka mahdollistaa maaseudulla elämisen ja asumisen, Oinonen sanoo.

”Yksi sydämen asioista”

Jo alkujaan epäonnistunut laki haja-asutusalueiden jätevesien käsittelystä tuli käsittelyyn vuonna 2003 ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r.) aikana. Oinonen valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuoden 2007 vaaleissa.

– Jätevesiasetuksen korjaaminen on ollut yksi sydämen asioista siitä asti kun tulin eduskuntaan. Olin vastuussa, että saimme siihen lievennyksiä jo aikaisemminkin, Oinonen toteaa.

Lehtomäki sorvasi, Vanhanen hyväksyi

Enestamin jälkeen kohtuuttoman jätevesiasetuksen sorvaamista jatkoi keskustan entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja sen hyväksyi Matti Vanhasen (kesk.) hallitus.

– Niin sanotun paskalain korjaaminen oli yksi syy vuoden 2011 eduskuntavaalien historialliseen vaalivoittoon eli jytkyyn. Kansa tuli meidän puolelle kun se näki, että ajamme korjauksia epäkohtiin. Jätevesiasetuksen lisäksi voin mainita esimerkkinä aselain, jossa puolustimme metsästäjiä ja aseharrastajia, Oinonen sanoo.

”Kansa on ollut vihainen”

Jätevesiasetuksen tarkoitus oli vähentää vesistöjen saastumista. Käytännössä kävikin niin, että mökin mummo velvoitettiin ostamaan kymppitonnilla toimimaton laite.

– Miten eläkeläisillä olisi muka varaa tehdä kalliita puhdistuslaitehankintoja? Kyllä kansa on ollut toreilla vihainen vanhan lain laatijoille. Onneksi laki korjaantuu, Oinonen sanoo.

Oinonen painottaa, että perussuomalaiset tekevät työtä köyhän ja unohdetun kansan puolesta.

– Me olemme ajaneet vankkumatonta linjaa, jossa ei haluta kiristää ihmisten elämää sellaisilla toimenpiteillä, jotka eivät paranna juurikaan ympäristöä.

Tinkimätön työ tuo tulosta

Perussuomalaiset on puolue, joka jaksaa taistella määrätietoisesti suomalaisten hyväksi. Oinonen muistuttaa, että politiikassa täytyy kuitenkin malttaa odottaa tuloksia.

– Nämä ja aikaisemmat korjaukset jätevesiasetukseen ovat esimerkkejä siitä, että kuinka perussuomalaiset saavat tinkimättömällä työllä aikaan parannuksia. Ne eivät tapahdu hetkessä, sillä tarvitaan paljon neuvotteluja. Niissä täytyy olla kuitenkin periksiantamaton.

”Tämä on ollut keskustan moka”

Suurin vastuu läpimädästä jätevesiasetuksesta lankeaa Oinosen mielestä keskustan leiriin.

– Vaikka ollaan hallituksessa, niin tämä on ollut keskustan moka. Ihmiset ovat joutuneet laittamaan turhaan rahaa kankkulan kaivoon. Keskustalaisten toiminta on aiheuttanut ihmisille monta itkua. Onneksi on perussuomalaiset, joka ymmärtää mitä kansa tarvitsee, Oinonen toteaa.

MIKA RINNE