Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on ottanut ministerin ominaisuudessa julkisesti kantaa Kreikan valtionlainojen uudelleenjärjestelyihin. Viime vuoden elokuussa Stubb muun muassa totesi Reutersin mukaan, että Suomen ehtona Kreikan kolmannelle tukipaketille on, että Kreikka toteuttaa tuen ehtona olevat rakenteelliset uudistukset.

Suomessakin toimiva monikansallinen asianajotoimisto White & Case toimi yhtenä kolmesta pääneuvonantajasta, jotka hoitivat Kreikan valtion yksityisten lainanhaltijoiden intressiä maan lainojen uudelleenjärjestelyssä. Järjestelyt koskivat White & Casen mukaan 206 miljardin euron suuruista summaa. Valtiolainojen uudelleenjärjestely on luonteeltaan monimutkainen kokonaisuus, jossa jokainen yksityiskohta nivoutuu osaksi laajempaa kokonaisuutta.

On selvinnyt, että yksityisten lainanhaltijoiden neuvonantajana toiminut White & Case oli Alexander Stubbin vaalirahoittaja. Yhtiö rahoitti Stubbin vuoden 2011 eduskuntavaalikampanjaa 2200 eurolla.

Jääväsikö Stubb itsensä ministerin toimessaan niiltä osin, kun hyödynsaajana olevan vastapuolen neuvonantajana toimi hänen vaalirahoittajansa White & Case?

Esteellisyys syntyy, mikäli henkilö on sellaisessa suhteessa käsiteltävään asiaan tai sen asianosaisiin joka saattaa vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Oliko Stubb esteellinen toimimaan valtioneuvoston jäsenenä Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyssä?

Onko ministeri Stubbin puolueettomuus objektiivisesti tarkasteltuna vaarantunut vaalirahoituskytkennän vuoksi?

Suomen valtiolla on selkeä intressi Kreikan lainajärjestelyssä, ja järjestelyn lopputuloksella on merkittävä vaikutus suomalaisten veronmaksajien tulevien vuosien verorasitukselle.

Kuva: Kreikan ulkoministeri Dimitris Avramopoulos vieraanaan Alexander Stubb. Heinäkuu 11, 2012.

Matias Turkkila