Eduskunta on käsitellyt viime viikon aikana hallituksen esitystä vuoden 2023 talousarvioksi. Kansanedustaja Mauri Peltokangas ihmettelee sitä intoa, jolla hallitus ottaa uutta velkaa.

– Tuntuu kuin hallitus ei olisi edes yrittänyt pyrkiä vähentämää julkisia menoja, vaan budjetti on yhä täynnä menoeriä, jollaisia ei tässä hetkessä voi hyväksyä. Velkataakka kasvaa kestämätöntä vauhtia, eikä loppua näy, Mauri Peltokangas toteaa.

Kehitysapuun edelleen mittavia summia

Samalla kun Suomessa kansa kärsii kasvaneista energiakustannuksista ja terveydenhoidon kriisitilasta, hallitus laittaa kehitysapuun mittavia summia – yli miljardi euroa.

– Olemme saaneet lukea mediasta esimerkiksi siitä, miten Suomen valtio on tukenut Kirgisian tupakkavalistusta yli miljoonalla eurolla. Hallituksen mukaan meillä on varaa kustantaa yli tuhat tällaista projektia tulevassakin. Yhtä hulluja rahanlappauskohteita löytyy päätöslistoista jatkumona, Peltokangas ihmettelee ja jatkaa:

– Kysymys on tietenkin tässä kohtaa pienestä kuriositeetista, mutta antaa oivallisen esimerkin siitä, millaisiin kohteisiin suomalaisten veroeuroja maailmalla käytetään.

Perussuomalaisille tärkeysjärjestys on selkeä

Peltokankaan mukaan suomalaisten edun pitää tulla aina ja ennen kaikkea muuta.

– Maailmanhalailua voidaan harrastaa, jos siihen riittää rahat, mutta reilu 140 miljardia täytyy jostain löytyä ennen kuin Suomi on velaton maa ja ylijäämää jää.

– Sen jälkeen voimme katsella asiaa uudelleen, mutta tässä hetkessä minulta ei heru ymmärrystä kehitysavulle pätkän vertaa. Velkarahan kantaminen Afrikan sarven maihin on sairasta touhua, Peltokangas sanoo.

Vihreiden on syytä katsoa peiliin

Peltokankaan mukaan Euroopassa nähdään hyvin konkreettisesti, mihin ydinvoiman demonisointi ja vastustaminen ovat pitkällä tähtäimellä johtaneet.

– Saksa on omalta osaltaan ydinvoimapäätöksillään tehnyt itsestään energiariippuvaisen Venäjästä. Tämä pyritään nyt aktiivisesti unohtamaan, mutta älkää pelätkö, me muistamme tämän kyllä, Peltokangas muistuttaa.

– Ihan täällä kotimaassakin vihreät ovat kaksi kertaa marssineet ulos neuvotteluista ydinvoimapäätösten takia. Jos vihreiden tahto olisi mennyt läpi, ei Olkiluoto 3 olisi valmistunut tähänkään päivään mennessä. Eläisimme todellista katastrofia.

Vihreä siirtymä tulee kuluttajille kalliiksi

Peltokankaan mukaan vihreä siirtymä ajoi meidät myös Suomessa energiaturpeen alasajoon ja ulkomaisen hakkeen käyttämiseen. Vihreä siirtymä näkyy myös kuluttajille energian hinnassa – niin sähkössä kuin polttoaineissakin.

– Suomalaiset tinkivät elintasostaan, mutta hallitus ei tingi ilmastotavoitteistaan. Ylikunnianhimoinen hiilineutraalisuustavoite vuodelle 2035 on paitsi epärealistinen myös uskomattoman kallis projekti, Peltokangas summaa.

EU on hyvä – jos olet saamapuolella

Suomalaiset maksavat kalliisti myös EU:n surullisenkuuluisasta elvytyspaketista.

– Suuren luokan huijaukselta sekin tuntuu, kun katsoo, mihin kyseistä pakettia on käytetty. Mainospuheissa puhuttiin siitä, että paketti menee koronan aiheuttamien tuhojen paikkaamiseen, mutta tosiasiassa olemme saaneet nähdä, miten italialaiset ovat saaneet valtioltaan ilmaisia energiaremontteja, espanjalaiset pilotoivat neljän päivän työviikkoja ja niin edelleen, Peltokangas luettelee ja jatkaa:

– Kyllä rahalle löytyisi varmasti käyttöä ihan kotona Suomessakin. Tässäkin asiassa hallituksen prioriteettilistan kärkisijoilla ovat muiden maiden kansalaiset, kuten tavallista.

Peltokankaan mukaan suomalaiset eivät ole olleet saajapuolella EU:ssa pitkään aikaan. Tämän lisäksi hallitus on ottanut uudeksi tavakseen juosta vaikeita poliittisia kysymyksiä karkuun EU:n selän taakse, aina vain enemmän ja enemmän.

Kallis soteuudistus ei korjaa ongelmia

Peltokankaan mukaan hallituksen vastaus väestörakenteen muutokseen ja kasvavaan hoitotyön tarpeeseen on ollut soteuudistus. Hallituksen sotemalli on kuitenkin lisännyt Suomeen uuden hallintotason, jonka pelkkä pystyyn saaminen syö valtavat määrät rahaa ja näyttää ajavan karille heti lähdössä.

– Hallintorakenteet eivät hoida vanhuksia eivätkä korjaa hoitajapulaa, mutta uudet hillotolpat ne ovat tuoneet tullessaan. Perussuomalaiset nostivat jo Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa esiin sen tosiasian, että tämä tulee kalliiksi, mutta meitä ei kuunneltu. Nyt se varmasti alkaa selkiytyä jo muillekin, Peltokangas toteaa ja jatkaa:

– Samoin maahanmuutolla pyritään vastaamaan väestörakenteen muutoksiin. On kuitenkin syytä huomata, että heikkotasoinen maahanmuutto ei tule korjaamaan hoitajapulaamme tai hoitajavajettamme, mutta se tulee entisestäänkin heikentämään julkista talouttamme, jonka tila on jo nyt hyvin huolestuttava.

Hallitus on mestari rahan haaskaamisessa

Peltokangas olikin hieman epäuskoinen, kun palasi istuntotauolta eduskuntaan ja välittömästi hänen edessään oli esityksiä, jotka toteutuessaan helpottavat entisestään ihmisten saapumista kolmansista maista Suomeen. Peltokankaan mukaan halukkaiden tulijoiden määrä Suomeen ei tule loppumaan, mutta suomalaisten veroeurot sen sijaan tulevat.

– Rahat uppoavat heikkotasoiseen maahanmuuttoon, ideologisiin hankkeisiin, vihreään siirtymään, hallinnon paisuttamiseen, kehitysapuun, EU:n tukipaketteihin ja muuhun sellaiseen, jolla ei ole mitään tekemistä suomalaisen hyvinvoinnin kanssa, Peltokangas luettelee ja toteaa:

– Nykyinen hallitus on todellakin mestari rahan haaskaamisessa.

SUOMEN UUTISET