Perussuomalaiset nostivat tänään suullisen kyselytunnin aiheeksi lasten ja nuorten alati kasvavat mielenterveysongelmat.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomautti, että vaikka mielenterveysongelmat ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti, niiden hoitamiseen ei ole lisätty vastaavasti resursseja, vaan hoitoon pääsy on ruuhkautunut.

– Masennuksesta kärsii jopa 15 prosenttia nuorista, ahdistuneisuudesta 10 prosenttia ja 10-15 prosentilla on toistuvia itsetuhoisia ajatuksia, Antikainen totesi.

– Monet näistä ongelmista olisivat hoidettavissa, jos yhteiskunta ottaisi asian vakavasti. Turhan usein hoitoon ei kuitenkaan pääse, vaan nuoret jätetään heitteille.

Pelkät lääkkeet eivät auta

Antikaisen mukaan liian usein nuorten mielenterveysongelmia pyritään hoitamaan pelkästään lääkkeillä.

– Sen sijaan, että nuori ohjattaisiin psykoterapiaan tai vaikeissa tapauksissa jopa osastohoitoon, aivan liian usein hänelle annetaan vain resepti käteen ja lähetetään kotiin, Antikainen ihmetteli.

Terapiatakuun on toteuduttava

Perussuomalaiset vaativat, että hoitoon pääsee nopeammin sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa- Erityisesti perustasolle tulisi heidän mukaansa lisätä resursseja.

– Monelle nuorelle jo muutama keskustelukerta psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa voi auttaa, mutta terapiaa tarvitseville tulisi turvata riittävän tiheät käynnit, jotta parantuminen voisi alkaa. Mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta osana hoitotakuuta myös terapiatakuu toteutuisi? Antikainen kysyi.

Kiuru samoilla linjoilla

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru oli Antikaisen kanssa samoilla linjoilla vastauksessaan todeten, että lasten ja nuorten osalta mahdollisuus saada apua ei ole kaikilta osin kunnossa. Hänen mukaansa kyse on jo kansansairaudesta.

– Terapiatakuun tulee sisältää kaikki ihmisen kohtaamat vaivat, olivat ne sitten mielenterveydellisiä tai muita. Hoitotakuu jokaiseen vaivaan on oikea lähestymistapa. Jouduimme myöskin hallitusneuvotteluissa havahtumaan tähän asiaan ja ne on laitettava kuntoon, Kiuru vastasi.

SUOMEN UUTISET