Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokous käynnistyi eilen Meri-Lapin vilkkaassa rajakaupungissa Torniossa. Torniosta kotoisin ovat myös kansanedustajat Riikka Slunga-Poutsalo ja Kaisa Juuso, joka asuu kaupungissa edelleen.

Kaisa Juuso myöntää, että hän oli itse vahvasti vaikuttamassa ryhmän kesäkokouksen kaupungin valintaan.

-Minulla taisi olla jopa ratkaiseva rooli, koska ehdoton Torniota eikä vastaehdotuksia tullut. Kaikki ovat kyllä saapuneet tänne mielellään, ja eduskuntaryhmässä on muitakin, joilla on siteitä Tornioon. Juuso sanoo.

Riikka Slunga-Poutsalo on Torniosta kotoisin, mutta asuu nykyään Lohjalla.

– Toisinaan käyn Torniossa tapaamassa tuttuja, etelästä tänne on tosin melko pitkä matka, Slunga-Poutsalo sanoo.

Etäpalaverit eivät korvaa aitoa kohtaamista

Kansanedustajilla on Torniossa useita yhteisiä tuttavia.

– Minun veljeni on aikoinaan käynyt koulua Riikan kanssa samalla luokalla, Juuso sanoo.

Eduskuntaryhmän kesäkokouksen ohjelmaan kuului eilen lehdistötilaisuus, minkä jälkeen käynnistyi ryhmän sisäinen kokous.

Juuso sanoo, että ryhmätyöskentelyn ja ajatusten vaihdon vuoksi perinteisen kokouksen järjestäminen ennen istuntokauden alkua on aina tärkeää, etenkin näinä aikoina.

– Viimeisen puolentoista vuoden aikana meillä ollut aika paljon Teams-etäkokouksia. Ne eivät kuitenkaan korvaa sitä, että tavataan silmätysten ja vaihdetaan ajatuksia.

Kulttuuri ja kielet yhdistyvät Torniossa

Yhdessä Ruotsin Haaparannan kanssa Tornio muodostaa kaksoiskaupungin, jossa kahden valtion kulttuurit ja kielet yhdistyvät kiinnostavalla tavalla.

– Aikoinaan kun valtakunnan raja vedettiin Torniojokeen, niin siitä ei kuitenkaan tullut kieliraja, vaan suomenkielisyys ulottui pitkälle Ruotsin puolelle. Ruotsissa on edelleen paljon suomenkielistä väestöä, varsinkin vanhempia, joille on jäänyt käyttöön vanhahtava meänkieli, yksi suomen kielen murre. Suomen puolellakin monet osaavat hyvin ruotsia, joskin kielitaito lienee enemmän kouluruotsin varassa, Juuso sanoo.

Perussuomalaisilla vahva edustus Tornion valtuustossa

Perussuomalaisilla on vahva edustus Tornion kaupunginvaltuustossa. Juuso toimii itse sekä kaupunginhallituksessa että valtuuston jäsenenä. Viime kuntavaaleissa Juuso oli 453 äänen kannatuksellaan toiseksi suosituin ehdokas kaupungissa.

– Perussuomalaiset teki läpimurron Torniossa vuoden 2012 vaaleissa, jolloin saimme neljä valtuutettua. Seuraavissa vaaleissa menetimme yhden paikan, ja moni valtuutettu tuolloin lopetti kuntapolitiikassa.

Kannatus alkoi jälleen vahvistua vuoden 2017 jälkeen, mikä nähtiin myös viime kesäkuun kuntavaalien tuloksissa. Perussuomalaiset keräsi Torniossa 18,2 prosentin kannatuksen, jossa oli 12,9 prosenttiyksikköä nousua edellisiin kuntavaaleihin nähden.

– Perussuomalaiset on nyt Tornion toiseksi suurin puolue, ja meillä on kahdeksan valtuutettua, Juuso kertoo.

SUOMEN UUTISET