Veikkaus vaatii hallitusta säätämään lain, joka estäisi rahansiirrot suomalaisten pankkien ja ulkomaisten rahapelisivustojen välillä. Tavoitteena on pitää pelaajien rahat Suomessa. Samalla hallitus sitoutuu korvaamaan ahvenanmaalaiselle rahapeliyhtiölle koituvat menetykset, jotta RKP saadaan lakiesityksen taakse. Pokeriammattilainen ei kuitenkaan usko maksuestojen tehoon.

Marin, Ohisalo, Saarikko ja Andersson ostivat veronmaksajien rahoilla Henrikssonilta maksublokit, kirjoittaa pokeriammattilainen Aki Pyysing kolumnissaan Sijoitustieto-sivustolla.

– Jos Marinin hallitus olisi tv-sarja, sen juonenkäänteet olisivat liian epäuskottavia, Pyysing kirjoittaa.

– Kuka uskoisi, että tosielämässä jonkun puolueen tukialueelle korvataan verorahoista rikoksella ansaittujen rahojen tuleva menetys?

”Rikoksella ansaituilla rahoilla” Pyysing viittaa Ahvenanmaan rahapeliyhtiön PAF:n mannersuomalaisilta voittamiin rahoihin.

– Nämä rahathan ovat veikkauskielessä rikoksella hankittuja. Eli kun PAF ottaa asiakkaakseen muita suomalaisia kuin saarelaisia, se toimii ”laittomana pelintarjoajana”, Pyysing kirjoittaa.

”RKP kertoi hintalapun”

Se, paljonko mannersuomalaiset häviävät PAF:lle vuodessa ei ole julkista tietoa, mutta Pyysing arvelee, että summa on kymmeniä miljoonia.

– Summa selviää sitten, kun paljastuu paljonko lisärahaa Marinin hallitus työntää Ahvenanmaan maakuntahallitukselle pohjattomasta runsaudensarvestaan.

– PAF on varmasti kertonut Henrikssonille, paljonko sen tappiot tulevat olemaan. Ja Anna-Maja on Säätytalolla kertonut RKP:n hintalapun. Häveliäisyyssyistä tätä summaa ei ole pöytäkirjaan kirjattu, vaan siihen viitataan ”hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisena”, Pyysing kirjoittaa.

Veikkaus haluaa eston ulkomaisten peliyhtiöiden maksuille

Taustalla on se, että suomalaiset käyttävät vuosittain yli 300 miljoonaa pelaamiseen ulkomaisilla sivustoilla. Veikkauksen johto haluaa nyt maksueston, jotta suomalaiset pelaajat eivät voisi siirtää rahaa ulkomaisille pelisivustoille ja ulkomaiset peliyhtiöt eivät pystyisi maksamaan suomalaisten asiakkaidensa pelivoittoja suomalaisiin pankkeihin. Monopoliasemassa oleva Veikkaus tietenkin toivoo, että kaikki pelirahat kulutettaisiin Suomessa.

– Ymmärrän hyvin, että ulkomaille pelattavat 300+ miljoonaa houkuttelevat veikkaushäviövaroista nauttivia, Pyysing kirjoittaa.

– He vaikuttavat olevan vakuuttuneita, että blokeilla on saatavissa paljon rahaa puolueiden ja ay-liikkeen lomajärjestöjen ja veijobalzareiden tukemiseen.

Maksuestoa on ajanut erityisen ahkerasti Veikkauksen kokoomuslainen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Myös veikkausvoittovaroja saavat järjestöt ovat vaatineet ulkomaisen pelitarjonnan estämistä. Suomen Uutiset on aiemmin kertonut, miten veikkausvaroista jaetaan muhkeita potteja muun muassa seksuaalijärjestöille sekä maahanmuutto- ja monikulttuurijärjestöille.

Pokeriammattilainen: Estot eivät tule toimimaan

Pyysing ei kuitenkaan usko, että maksuestot toisivat suomalaiseen yhteiskuntaan nettorahaa. Hänen mukaansa PAF on ainoa ulkomaalainen pelintarjoaja, jonne rahansiirrot Suomesta pystytään oikeasti estämään. Siksi siitä koituvat tappiot on korvattava PAF:lle verovaroista.

Pyysingin mukaan suurin osa aktiivisista pelaajista tuntee jo nyt väylät lailliseen rahaliikenteeseen kansainvälisten nettilompakoiden, kuten PayPal ja Skrill, tai ulkomaisten maksukorttien kautta. Harrastepelaajatkin oppisivat pian kiertämään estot.

– Ongelmapelaajille ulkomaiset rahapelisivustot tekevät kyllä rahan siirtämisen hyvin helpoksi jo kauan ennen kuin palkattavat kymmenet uudet virkamiehet ovat saaneet ensimmäisiäkään maksublokkeja viriteltyä, Pyysing kirjoittaa.

Suurin haitta aiheutuisi todennäköisesti Suomesta pelaaville pokeriammattilaisille, jos suurin pokerisivusto sulkisi suomalaiset kokonaan pois peleistään. Pyysingin mukaan rahapeliyhtiöt eivät varsinaisesti tykkää voittavista pelureista.

– Ammattilaiset nimittäin vievät rahapelin ekosysteemistä rahaa pois, Pyysing toteaa.

– Jokainen rahapeliyhtiö haluaisi itse pitää asiakkaidensa kaikki rahat. Myös Veikkaus, vaikkei se tätä tietenkään ääneen ymmärrettävistä syistä myönnäkään.

SUOMEN UUTISET