Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen rahapeliongelmaisten aseman parantamisesta.

Kansaedustaja Ari Koponen toteaa kysymyksessään, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rahapelaamisen väestökyselyn mukaan jopa 13 prosenttia suomalaisista pelaa rahapelejä riskitasolla ja lähes viidenneksellä on lähipiirissään vähintään yksi henkilö, jolla on ollut rahapeliongelma. Kyse on siis merkittävästä asiasta.

– Olen tehnyt avustustyötä kansalaisten parissa pitkään, ja myös moni peliongelmainen on ollut minuun yhteyksissä avun saamiseksi. Tultuani valituksi kansanedustajaksi päätin, että minun on yritettävä edistää myös heidän ongelmiensa hoitamista, Koponen kertoo.

Rahapelihaittojen torjunta retuperällä

Rahapelaamisen ongelmat ovat nousseet mittavaksi puheenaiheeksi.

– Hallitusohjelman kannalta perusongelma on siitä, että hallitus puolustaa vahvasti Veikkauksen aseman turvaamista, mutta samaan aikaan rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen vähentäminen on jäänyt korulauseiden tasolle.

– Hallitus puhuu rahapelipoliittisesta ohjelmasta, mutta käytännön tasolla tällaista ei kuitenkaan ole, eikä hallitus esitä minkäänlaisia tosiasiallisia keinoja rahapelihaittojen torjumiseen, Koponen ihmettelee.

Viidennes tuotoista peliongelmaisilta

Koponen korostaa kirjallisessa kysymyksessään, että rahapeliongelmat tuovat mukanaan helposti myös lisääntyvää pikavippien käyttöä pelaamisen rahoittamiseen. Yli 20 prosenttia Veikkauksen tuotoista tulee ongelmallisesti pelaavilta, joista merkittävä osa rahoittaa pelaamistaan pikavipeillä ja kulutusluotoilta.

– Samaan aikaan hallitus haluaa turvata Veikkaus Oy:n toimintaedellytykset nykyisellään. Ollaan siis tilanteessa, jossa rahapeleihin liittyvät päätökset tehdään poliittisten toimijoiden ja edunsaajatahojen keskuudessa pelihaittojen asiantuntijoiden jäädessä marginaaliseen rooliin, Koponen toteaa.

SUOMEN UUTISET