Sunnuntai. Lounais-Suomen poliisi tiedottaa saaneensa ilmoituksen, jonka mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle jossa epäilty rikos on tapahtunut.

Poliisi pyytää havaintoja tummahkosta henkilöautomallisesta taksista ja tämän mahdollisesti lähi-idän juurilta olevasta tummahkosta ja hoikasta kuljettajasta, joka on ajanut Turun keskustan ja Haritun kaupunginosan välillä.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan sähköpostilla vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi

Asiasta ei poliisin kertoman mukaan tutkinnallisista syistä voida tiedottaa tässä vaiheessa tarkemmin. Jatkotiedottamisesta päättää seuraavien päivien aikana tutkinnanjohtaja.

***

Median tavanomaista työtä on julkaista tällaisia tiedotteita. Käsitllä ei tällä kertaa ollut erityisen vaikea kirjoitustehtävä. Kellonaika, alue ja reitti. Tummahko henkilöautomalli, ulkomaalaistaustainen, Lähi-idän juurilta oleva tummahko kuljettaja.

Helsingin Sanomat ei kuitenkaan halunnut kirjoittaa artikkeliinsa tuntomerkkejä tummahko, hoikka, Lähi-idän juurilta oleva. Ulkomaalaistaustaisen kirjoittaminen kyllä onnistui. Artikkelin lopussa lukee vielä, että poliisi ei tiedota asiasta tarkemmin tällä hetkellä. Tiedottihan. HS ei vain halunnut julkaista tuntomerkkejä, tai edes linkata poliisin tiedotteeseen.

Ilta-Sanomat toimii Hesarin tavoin. Pahat, leimaavat sanat puuttuvat. Poliisin tiedotteeseen ei linkata. Artikkelin lopussa lukee vielä, että poliisi ei tiedota asiasta tarkemmin tällä hetkellä.

Iltalehti julkaisee yli neljä tuntia myöhemmin pitemmän jutun, johon on haastateltu myös Lounais-Suomen poliisia. Uutiseen päätyy kuvaukseksi hoikka, tummahko ulkomaalaistaustainen mies. Paha, leimaava ”Lähi-idän juurilta”-sanahirviö puuttuu.

Turkulainen laittaa otsikkoon asti ”poliisi pyytää havaintoja, lue tuntomerkit”, eikä aristele mainita kaikkia tuntomerkkejä, myös sitä kaikkein pahinta sanayhdistelmää.

Poliisin julkaiseman tietopyynnön ensisijainen tarkoitus on saada tietoa yleisöltä. On ongelmallista, jos toimituksissa aletaan valikoida, mitkä tuntomerkit ovat sopivia julkaistavaksi. Jos tuntomerkit jätetään kokonaan pois, julkaisu ei palvele lukevaa yleisöään eikä viranomaisen pyynnön tarkoitusta. Mutta mitä se silloin palvelee?

SUOMEN UUTISET