Liikennepolttoaineiden ennätyskorkeat hinnat ovat kurittaneet suomalaisten autoilijoiden taloutta pitkin syksyä, eikä helpotusta ole näköpiirissä. Pakoin jopa kahteen euroon nousseet pumppuhinnat vaikeuttavat etenkin haja-asutusalueiden asukkaiden liikkumista, kun muitakaan liikkumismuotoja ei ole saatavilla.

– Hallituksen kurjistamispolitiikka ajaa suomalaiset kotitaloudet loputtomaan ahdinkoon, jossa autoa työmatkoihin käyttävällä ei pian ole varaa käydä töissä polttoaineen hinnan vuoksi. Suomen autokanta ei uusiudu päästöttömäksi viemällä autoilijoiden viimeisetkin rahat polttoaineverojen muodossa. Luulisi hallituksenkin ymmärtävän, että suomalaiset eivät aja vanhoilla autoilla omaksi ilokseen, vaan siitä syystä, että muuhun ei yksinkertaisesti ole varaa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa.

Hallitukselta keppiä ja haittaveroja

Raakaöljyn raju hinnannousu yhdistettynä viimevuotiseen polttoaineveron korotukseen on luonut tilanteen, jossa yhä suurempi osuus kotitalouden käytettävissä olevista tuloista valuu auton tankkiin vähentäen samalla muuta kulutusta.

– Energiahintojen nousu näivettää suomalaisten ostovoimaa ja kurjistaa kansamme oloja samalla kun hallitus yrittää kerätä irtopisteitä järjettömällä ilmastopolitiikallaan, joka ei tarjoa tavalliselle kansalaiselle muuta kuin keppiä ja haittaveroja.

– Perussuomalaisten esittämä 25 prosentin veronalennus sekä sähkö- että polttoaineveroille helpottaisi merkittävästi suomalaisten jokapäiväistä elämää ja parantaisi etenkin pienituloisten ja haja-asutusalueiden asukkaiden tilannetta, Antikainen toteaa.

Harakka lupasi rahaa pankkitilille

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) esitti viime vuonna, että fossiilisten polttoaineiden hinnannousua hyvitettäisiin pienituloisille, mikäli polttomoottoriautoa on pakko käyttää. A-studiossa vieraillut ministeri totesi pankkitilille ilmestyvän rahaa, mitä ei ainakaan tähän mennessä ole tapahtunut.

– Ministeri Harakka lupasi pankkitilille ilmestyvän rahaa, mutta sen sijaan polttoaineiden hinnat ovat karanneet käsistä. Arvon ministeri, milloin rahat ovat tulossa tilille? Antikainen kysyy.

Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien polttoaineiden hintojen kompensaatiomallia.

SUOMEN UUTISET