Dieselin ja bensan hinta on noussut vuodessa reippaasti eikä se siihen jää. Keskiverto suomalaisen työssäkäyvän ihmisen pitäisi kustantaa alleen kallis sähköauto samaan aikaan, kun käteen jäävistä tuloista yhä suurempi osa kuluu polttoaineisiin. Yhtälö on mahdoton.

Dieselpolttoaine maksoi Porvoon Tarmolassa viime kesän alussa 1,069 euroa litralta. Vuoden 2021 elokuun alussa hinta oli litralta 1,532. Kun autoilija köröttää vuodessa 25 000 kilometriä ja kulutus on sekalaisessa ajossa 7 litraa sadalla, niin dieselistä joutuu vuositalolla maksamaan 810 euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Polttoaine.net -sivuston mukaan ysivitosen bensiinin keskihinta oli sunnuntaina 1,713 euroa litralta ja dieselin 1,517 euroa litralta. Kalleinta menovettä oli tarjolla pohjoisen asemilla, bensa kustansi pyhänä 1,849 ja diesel 1,799. Verojen osuus bensiinin markkinahinnasta on tänään himpun verran yli 70 prosenttia. Dieselin hinnasta veroa on noin 60 prosenttia.

Budjettiriihessä raha on halpaa

Hallitus kokoontuu syykauden aluksi budjettiriiheen, jossa on tarkoituksena käsitellä ensi vuoden budjettia ja hallitusohjelman toteutumista. Vihreät ovat jo kesän aikana pitäneet ääntä siitä, että ympäristöasioihin on lisättävä panostusta ja tällöin ollaan todennäköisesti todella likellä autoilijan lompakkoa.

Hallituksen tekemän periaatepäätöksen mukaan Fossiilittoman liikenteen tiekartta sisältää keinot päästöjen vähentämiseksi. Tiekartan ensimmäisen vaiheen toimia on määrä käsitellä vuoden 2022 talousarvion yhteydessä eli syksyn budjettiriihessä. Taustalla väijyvä pandemia saattaa helpottaa Marinin hallituksen päätöksentekoa, sillä valtion lainanoton pohjaton piikki näyttäisi olevan edelleen apposen auki.

Evästystä hallituksen päätöksentekoon antoivat lauantaina autoilijoiden kurittamista vastustaneet mielenosoittajat, jotka järjestivät ”vimmatun tööttikonsertin” Helsingin keskustassa. Perussuomalaisia vilisevässä joukossa vaadittiin muun muassa polttoaineiden litrahintojen laskemista ja luopumista autoilijoille kielteisistä taloudellisista liikenteen uudistuksista.

SUOMEN UUTISET