Ruotsin valtiopäivät hyväksyi melkoisten kiemuroiden jälkeen opposition esittämän tulo- ja menoarvion vuodeksi 2022. Kansalaisten elinoloja helpotetaan laskemalla liikennepolttoaineiden verotusta sekä tuloveroja. Kansalaisten turvallisuutta puolestaan lisätään miljardisatsauksilla.

”Ehkä oudoin päivä Ruotsin poliittisessa historiassa”, otsikoi SVT uutisjuttunsa keskiviikkona illalla. Ruotsiin valittiin maan historian ensimmäinen naispääministeri ja jo muutamaa tuntia myöhemmin hän joutui jättämään eroanomuksensa. Jopa Anneli Jäätteenmäen saavutukset kalpenevat tälle suoritukselle.

Sosialidemokraattinen ”pikapääministeri” Magdalena Andersson kaatui seitsemässä tunnissa siihen, että valtiopäivät äänesti nurin hänen budjettiesityksensä ja valitsi sen sijaan ruotsidemokraattien, kokoomuksen ja kristillisten yhdessä muokkaaman tulo- ja menoarvioesityksen vuodelle 2022.

Vihreiden pirtaan porvaribudjetti ei sopinut, joten he vetäytyivät hallitusvastuusta. Ruotsiin on nyt mahdollisesti tulossa sosialidemokraattien yksin muodostama vähemmistöhallitus. Näin toimitaan siksi, että valtiopäivävaalit ovat edessä jo ensi vuoden syyskuussa. Pääministeriksi palannee Magdalena Andersson.

Lisää työtä ja vähemmän veroja

Ruotsin valtiopäivät lienee kuunnellut työmies Matti Putkosen neuvoja, sillä opposition budjetin myötä liikennepolttoaineiden veroa alennetaan 0,50 kruunua litralta alkaen 1. toukokuuta 2022.

Ansiotyön verotusta kevennetään ruotsalaismedioiden tietojen mukaan 8 miljardia kruunua ja kevennykset suunnataan pien- ja keskituloisille. Jokaisen työssä käyvän verotus kuitenkin laskee ainakin 150 kruunua kuukaudessa.

Eläkeläisten verotus laskee samaten 150 euroa kuukaudessa 13 000 kruunun kuukausieläkkeestä. Asumistuki nousee 200 kruunua kuussa yksinasuvilta eläkeläisiltä ja pariskunnilla puolet tästä.

Pitkäaikaistyöttömien työllistymistä helpotetaan laskemalla työnantajien kustannuksia, jos he palkkaavat pitkään vailla työtä olleen. Tavoitteena on, että jokainen työkykyinen saa ja tekee kykyjään vastaavaa työtä. Tukiyhteiskunnasta halutaan pois.

Maahanmuuttoa leikataan

Maahanmuuttoa on tarkoitus leikata EU:n määrittelemälle minimitasolle. Maahantuloa vaikeutetaan myös nostamalla vaadittavan minimitulon määrää. Prioriteetti numero yksi on kuitenkin laittoman maahanmuuton hillitseminen. Maahanmuuttovirasto saa 75 miljoonaa kruunua lisää valvottujen tilojen ja jalkapantojen lukumäärän kasvattamiseen.

Ruotsidemokraattien päätavoitteet maahanmuuton rajoittamiseksi ja laittomien maahanmuuttajien sekä rikollisten palauttamiseksi lähtömaihinsa eivät juurikaan näy vielä vuoden 2022 budjetissa. Pääpaino on vuoden 2022 valtiopäivävaalien jälkeisessä ajassa, jolloin nykyinen oppositio saattaa olla hallitusvastuussa.

Lisää poliiseja ja poliiseille lisää liksaa

Koululaitoksen määrärahat kasvavat 400 miljoonaa ja peräti kaksi miljardia satsataan esikoulujen ryhmien pienentämiseen. Näin pyritään osaltaan estämään jo lapsena alkavaa syrjäytymistä.

Kansalaisten turvallisuutta parannetaan parantamalla poliisien palkkausta ja lisäämällä poliisien määrää. Poliisin palkka nousee 1 250 kruunua kuukaudessa. Toimet ulottuvat aina vuoteen 2024 asti, johon mennessä on tarkoitus palkata 10 000 poliisia lisää. Myös teknistä valvontaa ja oikeuslaitoksen resursseja lisätään tuntuvasti.

Ruotsin budjetti vuodelle 2022 on suuruudeltaan 1 137 miljardia kruunua. Valtion tulojen arvioidaan kuitenkin nousevan 1 189 miljardiin kruunuun.

SUOMEN UUTISET