Perussuomalaiset Naiset hämmästelee kovaa arvostelua siitä, ettei aluevaalien alla olisi sopivaa puhua polttoaineiden hinnoista. Ei liity aluevaaleihin, sanovat arvostelijat. Perussuomalaisten naisjärjestö on toista mieltä.

– Kyllä liittyy. Ambulanssit ja paloautot kulkevat polttoaineella. Polttoaineella kulkevat myös lääkintätarvikkeita ja -laitteita ja sairaaloille sekä terveyskeskuksille kuljettavat rekat. Ruokapalveluiden kuljettaminen hoitolaitoksiin ja palvelukoteihin tapahtuu sekin polttoaineen voimin, Perussuomalaiset Naiset huomauttaa.

– Kun polttoaineen hinta nousee, nousevat myös logistiikan kustannukset. Sitä kautta kasvaa logistiikkapalveluiden hintalappu. Tämän kustannuserän maksaa hyvinvointialue, ja se raha on suoraan pois jostain muusta − esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluista tai pelastuspalveluista.

Liikkumisen hinta vaikuttaa työn kannattavuuteen

Perussuomalaiset Naiset huomauttaa myös, että käsiin räjähtäneet polttoainekustannukset vaikuttavat myös suoraan hoitotyön kannattavuuteen muutenkin työvoimapulasta kärsivällä alalla.

– Sairaanhoidon ja kotihoidon henkilökunta kulkee töihin polttomoottoriautoilla, sillä hoitotyössä on työn vaativuuteen nähden heikko palkkataso, jolla ei ostella sähköautoja.

– Suomessa palkan ostovoima heikkenee jatkuvasti, eikä bruttopalkan vertailu ole kestävä tapa mitata sitä, mitä palkalla saa. Verot sekä työssäkäynnin ja asumisen kulut voivat syödä paperilla kohtuulliselta summalta näyttävän palkan lähes kokonaan.

Myös hoidon järjestäminen kallistuu

Polttoaine liikuttaa myös syrjäseutujen asukkaiden autoja, eikä kaikilla alueilla ei ole mahdollisuutta kulkea terveyskeskukseen julkisella liikenteellä. Naisjärjestö epäilee, että tilanne vaikeutuu entisestään, jos terveyskeskuksia joudutaan sulkemaan pienimmissä kunnissa.

– Kuka maksaa ihmisten kuljettamisen lakisääteisten palvelujen luo tai palvelujen kuljettamisen ihmisten luo, kun polttoaineen hinta nousee niin korkeaksi, ettei palkka riitä enää sen maksamiseen? Tilaammeko Kiinasta lisää pakkaseen hyytyviä sähköbusseja?

– Hallitus perustelee polttoaineiden hintoja maailmanmarkkinahintojen kasvulla. Onkin jännää, miten sitten monissa Euroopan maissa polttoaine maksaa jopa 50 senttiä vähemmän litraa kohti, Perussuomalaiset Naiset ihmettelee.

Suomen Uutiset