SDP:n puoluesihteerinä toimiessaan Mikael Jungner piti tiukasti kiinni sosialistipuolueiden tavanomaisesta teesistä, jonka mukaan populistit ovat perkeleestä seuraavia otuksia. Liike Nytin riveihin pötkinyt Jungner väittää tänään olevansa päinvastaista mieltä.

– Vuosi sitten ajattelin että ”populismi” on ilmiö joka vaarantaa demokratian. Tänään ajattelen että ”populismi” on vain sana, eliitin leimakirves, jolla eliitti yrittää pitää kiinni vallasta, joka ei eliitille oikeastaan edes kuulu, Mikael Jungner kirjoittaa Twitterissä.

Eduskuntatutkimuksen tutkija Niko Hatakka äimistelee suunnanmuutosta.

– Aikamoinen hyppäys ääripäästä toiseen, hän kirjoittaa.

Jungner on aikanaan verrannut populismia vesikauhuun ja sättinyt kansalaisia hitaalla käyviksi, kapeakatseisiksi tonttuilijoiksi, joita älymystö muka kusettaa.

Negatiivinen lataus?

Polveilevassa verkkokeskustelussa pohditaan, onko populismi terminä negatiivisesti latautunut vai ei.

Niko Hatakka katsoo omana arvionaan, ettei populismi ole akateemisessa tutkimuksessa latautunut termi, vaikka tietyt usein siteeratut teokset näin väittävätkin.

– Tutkimuksessa vakiintunut konsensus on, että populismi itsessään ei ole lähtökohtaisen hyvä tai huono ilmiö, vaan sillä on potentiaalia niin uhata kuin edistää demokratiaa.

– Kuitenkin joissain julkisuudessa erityisen paljon käsitellyissä yksittäisissä teoksissa, kuten [Jan-Werner] Müllerin What is Populism -kirjassa, esitetään negatiivinen näkemys populismista demokratian vastaisena ilmiötä. Tätä näkemystä ei suurin osa populismin tutkijoista jaa.

Seuraavia odotellessa

Jungnerin kääntymys selittynee Liike Nytin nihkeällä tilanteella. Kannattajia pitäisi haalia, mutta poliittisten toimijoiden, joiden otsaan on tatuoitu ”ELITISTI”, voi olla hivenen hankalaa käydä lämpöisiä keskusteluja kadunmiesten kanssa.

Yrittää toki aina voi.

Suomen Uutiset jää odottamaan, koska Jungnerin liike-veli, perussuomalaisia taukoamatta sättivä Tuomas Enbuske löytää Raamatun tuhlaajapojan tavoin sydämessään ikiaikaisen tavallisuuden armeliaan kosketuksen.

Ehkä kohta.

SUOMEN UUTISET