Portugalin keskusta-oikeistolainen vähemmistöhallitus kaatui hallitusohjelman esittelyyn. Ohjelma kaatui vasemmistopuolueiden ääniin luvuin 123-107. Sosialistipuolueen puheenjohtaja António Costasta odotetaan tulevan uusi hallitustunnustelija.

– Parlamentin ääni oli selkeä. Presidentiltä odotetaan toimia, Costa sanoi viitaten presidentti Aníbal Cavaco Silvan tehtävästä nimetä seuraava hallituksen muodostaja.

Lokakuussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen yksikään puolue ei saavuttanut määräenemmistöä. Suurimmaksi puolueeksi selvisi väistyvän pääministeri Pedro Passos Coelhon puolue, mutta vasemmistopuolueet saivat yhteensä paikkaenemmistön Portugalin parlamenttiin.

Vasemmistopuolueista suurimpana jatkaa sosialistipuolue. Sosialistit lähtivät neuvottelemaan radikaalien vasemmistolaisten ja kovan linjan kommunistien kanssa mahdollisesta yhteistyöstä. Mikäli vasemmistopuolueet muodostavat yhteishallituksen, tullee talousohjelma olemaan sosialistien käsialaa. Radikaalimmat puolueet saavat myönnytyksiä työmarkkinapolitiikkaan.

Portugalin valtiovarainministeriksi on arveltu nousevan Mário Centeno, joka on toiminut aiemmin Portugalin keskuspankin ekonomistina. Centeno vakuuttaa, ettei vasemmistohallitus lähde kumoamaan täysin EU:n sopimaa talouskuriohjelmaa, mutta hakee säästölinjalle verkkaisempaa tahtia.

Portugalin valtiolainojen korot ovat jälkimarkkinoilla nousseet vaalituloksen jälkeen. Nousu on hieman kiihtynyt sen jälkeen, kun hallitustilanne on muodostunut epäselväksi.

Henri Myllyniemi

Tagit