Perussuomalainen Timo Valtonen järjesti ruoka-aputapahtuman työttömille Vantaan Korsossa. Aatonaaton juhlassa mukana olivat myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, kansanedustaja Mika Niikko sekä Vantaan kaupungin hallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen.

Tapahtumaan osallistui noin 700 ihmistä: työttömiä perheineen, eläkeläisiä, sotaveteraaneja, opiskelijoita sekä maahanmuuttajia.

– Monille juhlavieraille tämä oli joulun ainoa lämmin ateria, tapahtuman pääjärjestäjä Timo Valtonen sanoo.

Ruokaa myös kotiinviemisiksi

Tarjolla oli runsas jouluateria, kuten kinkkua tai kalkkunaa, joululaatikoita, rosollia ja kotikaljaa. Paikalla oli kolme kokkia, ja ruokaa jaettiin kolmesta jonosta.

Osallistujille annettiin myös jouluruokia sisältäviä kasseja mukaan vietäväksi.

Ruokailun jälkeen osallistujat siirtyivät Korson Lumon isoon saliin juhlimaan. Ohjelmassa oli puhetta, musiikkia ja yhteislaulua.

Avun tarve kasvanut

Työttömien joulujuhlalla on pitkät perinteet. Ensimmäinen järjestettiin 23 vuotta sitten.

– Avun tarve on kasvanut valtavasti. Muistan, että ensimmäisessä tapahtumassa oli mukana parisensataa osallistujaa, juhlan isäntä Valtonen toteaa.

Valtonen on ollut perussuomalaisten jäsen yhdeksän vuotta.

– Puolueen aatemaailma sopii hyvin omaani. Meidän täytyy auttaa heitä, joilla menee huonommin.

Auttajalla rankka tausta

Valtonen on halunnut osoittaa omalla toiminnallaan, että teot ovat tärkeimpiä kuin puheet. Hän on itse ollut työttömänä, joutunut nuorena rikolliselle polulle ja käyttänyt huumeita. Valtonen sanoo tietävänsä, miltä tuntuu elää köyhyysrajan alapuolella.

– Halu auttaa on lähtenyt omista kokemuksista. Olen nukkunut jouluna pahvien välissä ulkona.

Vapaaehtoinen työ ei vaadi paljoa, sillä oman ajankin antaminen riittää joskus.

– Ei ole väliä, antaako ruokaa, vaatteita vai kuunteleeko vain, kaikki apu on tervetullut. Jo pelkästään Korson lähialueella on paljon työttömiä ja syrjäytyneitä, joilla on monenlaista hätää ja puutteita, Valtonen tietää.

”Auttamisesta saa iloa itsekin”

Tapahtuman järjestämisessä oli mukana yhteensä 50 vapaaehtoista. Yritykset, kauppiaat ja tukut lahjoittivat joulujuhlaan ruokaa ja muita tarpeita.

– Auttamisesta saa itsekin iloa, ja kun tietää, että omasta työstä on apua muille, se auttaa jaksamaan, Valtonen sanoo.

Valtonen sanoo eläneensä nuoruudessaan itsekkäästi, mutta uskoon tulemisen jälkeen hän on kokenut tarpeelliseksi auttaa muita.

– Ennen en nähnyt omaa napaa pidemmälle, mutta nyt sanon, että kristittyjen täytyy auttaa muita. Uskon muiden auttamiseen ihan kympillä.

VERA MIETTINEN