
PS-edustajat Puisto ja Vallin ärähtävät: Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmassa ei katsota riittävän pitkälle, vaan heittäydytään EKP:n käsivarsille
Suomen julkisen talouden suunnitelma on koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisesti tynkä ilman varsinaista vakaussuunnitelmaa. Euroopan komissio on ilmoittanut jäsenmailleen, että koronaviruksen vuoksi budjettikurisäännöistä on lupa lipsua. Valtioneuvosto pitää kiinni kalliista ilmastotavotteistaan tuudittautuen EKP:n loppumattomaan tukeen. Epidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneet yritykset ovat tärkeysjärjestyksessä sijoilla ”ynnä muut”.
Varsinainen julkisen talouden suunnitelma viritetään loppukesästä. Perussuomalaisten talousvaliokunnan jäsenet Veikko Vallin ja Sakari Puisto ymmärtävät poikkeuksellisen tilanteen. He ihmettelevät valtioneuvoston linjattomuutta epidemiastrategiassaan ja hinkua pitää kalliista maailmanhalausviritelmistä kiinni, vaikka talouden pohja on tyystin romuttunut hallitusohjelman laadinnan jälkeen.
Valtioneuvoston ruusunpunainen noja
Puiston ja Vallinin mielestä kasvuennusteet voivat pettää pahoin. Valtioneuvosto nojaa päivä päivältä epävarmemmaksi käyvään tilannekuvaan, että talous toipuu nopeasti epidemia-aallon jälkeen niin meillä kuin muuallakin maailmassa.
Esimerkiksi työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmä yritti karistaa vallitsevaa optimismia talouden pikaisesta toipumisesta. Vallin ja Puisto muistuttavat, että Suomen talouden luvut rumentuvat oleellisesti, jos eristystoimia joudutaan pitämään yllä kolmen kuukauden sijaan puoli vuotta. Suomen velkaisuus kiipeäisi tällöin lähes sataan prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Suomen taloudelle on tärkeää myös se, miten vientimaiden epidemiatilanne kehittyy. Ruusunpunainen noja edellyttää, että epidemia taltutetaan tehokkaasti ja nopeasti kaikkialla – ja että kansalaiset pystyvät jatkamaan elämäänsä kuin ennen epidemiaa. Tämä noja on Puiston ja Vallinin mielestä hyvin epävarmaa.
Alueellista viruksen nujertamista
Harvaan asutussa Suomessa on alueita, joissa epidemia on saatu kuriin. Tämän vuoksi PS-edustajat peräänkuuluttavat alueellista epidemiastrategiaa, jotta talouden ei tarvitsisi olla halvaantunut kauttaaltaan.
Ranskassa maan länsiosissa on lievemmät rajoitukset vähäisten tartuntamäärien vuoksi. Espanjassa Madridissa ja Barcelonassa on tiukemmat eristystoimet koholla olevien tartuntamäärien vuoksi.
Viruksen alueellinen strategia helpottaisi myös määrätietoisemman nujertamisstrategian. Vallinin ja Puiston mielestä valtioneuvoston strategia on taloudellemme kaikista vaihtoehdoista tuhoisin.
Kaikki EKP:n syliin?
Valtioneuvosto haluaa korostaa Euroopan rahapolitiikan merkitystä koronakriisissä. Tämä tarkoittaa Euroopan keskuspankkiin turvautumista.
Tuudittautuminen EKP:n loputtomalta tuntuvaan elvytykseen on ajautunut matalikolle. Saksan perustuslakituomioistuin ei katso elvytyksen voivan jatkua. Keskuspankkien elvytyksen on huomattu menettävän tehoaan elvytyksen pitkittyessä. EKP on pitänyt vain pienen hengähdystauon vuosia jatkuneessa elvytyksessä.
Valtioneuvoston korostama “eurooppalainen ratkaisu” siirtynee näistä syistä kohti eurooppalaista yhteisvastuuta. Puisto ja Vallin huomauttavat, että takaukset voivat langeta lopulta suomalaisten maksettaviksi.
– Eurooppaan on muodostunut kahden kastin valtioita: niitä, joiden odotetaan pärjäävän omillaan ja auttavan vielä muita, ja niitä, jotka ovat pysyvästi autettavia ja joiden ei tarvitse ottaa vastuuta omasta politiikastaan, kaksikko huomauttaa.
Ilmastokustannuksia pandemian päälle
Talouden toipumisen raikkaan optimismin lisäksi hallitusohjelman kalliit ilmastotavoitteet istuvat sitkeästi kirjattuina. PS-edustajien mielestä käytettävissä olevat panokset tulisi nyt kohdentaa epidemian sotkemaan talouden tukeen. Ravintoloiden tukipäätös on roikkunut viikkoja tyhjän päällä.
Puisto ja Vallin kritisoivat valtioneuvoston rahanjaon tärkeysjärjestystä. Tiukassa taloustilanteessa pitäisi karsia menoja. Humanitaarisesta maahanmuutosta ja ilmastotavoitteista pitäisi karsia kuluja.
Jossain vaiheessa talouden vakautustoimet pitää aloittaa. Lisälaskuja saattaa muodostua Finnveran tappioiden pääomitustarpeesta. Puisto ja Vallin huomauttavat, että asiantuntijoiden mukaan Finnveraa voidaan joutua pääomittamaan jopa 300 miljoonalla eurolla yli valtioneuvoston arvion.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho vappupuheessaan: ”Julkisesta rahankäytöstä otettava löysät pois ja kaikki resurssit on tulevina vuosina sijoitettava suomalaisen työn ja yrittämisen puolustamiseen”

Euroalueen talous pakitti historiallisen paljon – ekonomistit arvelevat talouskuopan syvenevän

Puisto herättelee hallitusta koronan talousriskeistä: Suomi voi joutua rahoittamaan euroalueen kriisimaita ja pankkeja miljardeilla

Puisto: Velkainen euroalue vaarassa huojuttaa myös Suomen koronan runtelemaa taloutta entisestään

Vallin: Hallituksen pelisilmä pettää taas – sukupuolineutraali henkilötunnus keskellä pandemiaa?

Puisto varoittaa kasvavista EU-takausvastuista: ”Suomi jäämässä suurempien valtioiden heittopussiksi”

Karlsruhen tuomarit: Tarkoituksenamme on vahvistaa Eurooppaa

EKP sähläämässä Euroopan deflaatioon – huono rahapolitiikka voi tuhota kokonaisia yhteiskuntia

EKP lisää pandemiaostojaan 600 miljardilla eurolla – epätasapainoinen osto-ohjelma jo 1 350 miljardia euroa
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.