Perussuomalaiset kysyivät eduskunnan suullisella kyselytunnilla verotuksen oikeudenmukaisuudesta suhteessa pieneläkeläisiin. Perussuomalaiset huomauttivat, että hallitusohjelman mukaan ansiotuloverotuksen mahdollisen lisäkeventämisen pitää koskea kaikkia tuloluokkia – eläkeläisiä sekä pieni- ja keskituloisia painottaen.

– Ensi vuoden verotaulukkoja laatiessaan hallitus on kuitenkin käytännössä unohtanut varsinkin pienen työeläkkeen saajat. Hallituksen tuloveroesityksen toteutuessa 8 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kevenisi yli 400 euroa vuodessa, 1 600 euron tai sitä pienemmällä työeläkkeellä sinnittelevän eläkeläisen tuloverotus sitä vastoin korkeintaan kymmenen euroa vuodessa, kansanedustaja Sami Savio ihmetteli.

Savio kysyi valtiovarainministeriltä, eikö hallitus ole kiinnostunut pientä työeläkettä saavien pärjäämisestä, vai onko heidän asiansa vain päässyt unohtumaan kaiken muun kiireen keskellä.

Eläkeläisen mahdotonta kasvattaa tulojaan

Savio muistutti, että Suomi on sitoutunut kansainvälisesti köyhyyden vähentämiseen.

– Köyhyyden vastaisessa työssä on erittäin tärkeää puuttua myös eläkeläisköyhyyteen. Eläkeläisten on useimmissa tapauksissa käytännöllisesti katsoen mahdotonta kasvattaa omia tulojaan, ja monien heistä on laskettava jokainen euro hyvin tarkasti ennen seuraavaa eläkkeen maksupäivää.

– Kaiken tämän päälle hallituksen esittämät kiinteistöveron ala- ja ylärajojen korotukset sekä lämmityspolttoaineverotuksen kiristyminen tuntuvat kaikkein kipeimmin juuri pienituloisten kukkarossa, Savio muistutti.

”He ovat eläkkeensä ansainneet”

Kansanedustaja Juho Eerola puolestaan sanoi olevansa hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että takuueläkettä on nostettu ja se on oikein. Hänen mukaansa pientä työeläkettä saavat on kuitenkin unohdettu tyystin.

– Nämä ihmiset ovat nousseet sinne Alepan kassoille 40 vuotta. He ovat eläkkeensä ansainneet. Mitä hallitus tekee heidän hyväkseen? Eerola tivasi.

SUOMEN UUTISET