”Kaikki mukaan, autoa ei tarvi kukaan! Ympäristöystävällinen liikenne on avain elävään Berliiniin.”, twiittaili vihreiden liikenne-ekspertti Regine Günther maanantaina viitaten juuri alkaneeseen eurooppalaisen liikuntaviikkoon. Tiistaina Günther istahtikin muiden Berliinin punavihreiden apulaiskaupunginjohtajien lailla joko firman mersuun, bemariin tai audiin ja posotti uusia jalankulkusäännöksiä koskevaan kokoukseen nasta laudassa.

”Limusiinilla jalankulkukokoukseen! Täysin absurdia vai pelkästään kohtuullista”, kyselee BZ Berlin kertoessaan kaupunginjohdon saavutuksista ympäristönsuojelun saralla tässä Saksan ja Euroopan oikeassa kulttuuripääkaupungissa. Tapahtumapaikkana oli Hellersdorf, johon Berliinin pormestari, kaupungin toimialajohtajat ja muut nokkahenkilöt olivat kokoontuneet keskustelemaan jalankulkijoita koskevista uusista säännöksistä sekä ympäristönsuojelusta ylipäänsä.

Kaupungin työntekijät ilmastolakkoon

Ulkona odotti 16 luksustason virka-autoa, joiden joukossa toki sähkön voimalla liikkuvia.

– Tulemme jokainen tänne ihan muualta. Ja tänään, kun käsiteltävänä on isoja asioita, kaikkien on oltava läsnä, selittää sosialidemokraattinen pormestari Michael Müller virka-autojen suurta määrää. Toki muutama edustaja oli saapunut paikalle junalla ja jokunen myös sightseeing -bussilla, jota seurasi kolme poliisin turva-autoa.

Berliinillä on melkoisen kovat tavoitteet ilmastonmuutoksen torjunnassa: kolmannes kaikista teistä muutetaan jalankulkukaduiksi.

– Tämä on aivan keskeistä, sanoo alussa mainittu liikkumisen toimialajohtaja, vihreiden Regine Günther.

Berliini johto on nyt tosissaan, jonka voi päätellä siitäkin, että kaupungin työntekijät ovat perjantaina ilmastolakossa, sopivasti juuri viikonlopun alla.

SUOMEN UUTISET