

PS ARKISTO
Purra pelkää Uniper-sotkusta koituvan veronmaksajille miljarditappiot: ”Suomessa olisi omia, kansallisia kohteita, joihin tarvittaisiin kipeästi rahaa”
Mediatietojen mukaan Saksa pyrkii kansallistamaan Uniper-kaasuyhtiön, johon valtionyhtiö Fortum on kanavoinut jo 15 miljardia euroa, josta kahdeksan miljardia viime tammikuussa lainoina ja takauksina. – Perussuomalaiset vaatii omistajaohjausta parlamentaariseen selvitykseen niin, että kaikki puolueet tulevat mukaan omistajaohjauspolitiikan uudelleenmäärittelyyn, jotta virheistä voitaisiin ottaa oppia tulevaisuutta ajatellen, puoluejohtaja Riikka Purra sanoo.
Perussuomalaiset on jättämässä välikysymyksen Uniperin ja Fortumin tilanteesta. Perussuomalaiset on jo kesästä saakka vaatinut pääministeriltä ja valtiovarainministeriltä vastauksia, joita ei ole saatu.
Perussuomalaiset vaativat tietoa esimerkiksi siitä, mitä tammikuussa tapahtui, kun Fortum tuki Uniperia 8 miljardilla, miksi Suomelle jäi kesällä Saksan edessä luu käteen niin sanotussa Uniperin pelastuspaketissa ja mikä tulee olemaan suomalaisen veronmaksajan enimmäisvastuu sotkuista.
– Omistajaohjausministerin ulostulot ovat olleet sekavia, yleensä on käynyt niin, että tuntia, paria myöhemmin media on korjannut ministerin väitteitä, MTV Uutisextrassa haastateltavana ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.
Marin lähetteli tekstiviestejä Saksaan
Purra toteaa, että erityisesti pääministerin asema mietityttää kuviossa.
– Hän on ollut hygieenissä roolissa, eikä juuri ole ottanut kantaa tilanteeseen. Vaikka en usko, että pääministeri olisi voinut muuttaa koko tilannetta, vähäpuheisuus silti kertoo hänen prioriteeteistaan eli siitä, mihin hän haluaa panostaa. Erityisesti kesällä, kun tilanne alkoi kärjistyä.
Uniper-kriisi osui Sanna Marinin kesälomaviikoille, eikä Marin aktiivisesti tuolloin pyrkinyt hoitamaan asiaa. Sittemmin pääministeri on kertonut lähettäneensä kaksi tekstiviestiä Saksan liittokansleri Olaf Scholzille.
– On hyvä pitää mielessä, että kyse ei ole nyt edes miljoonista vaan jopa viidestätoista miljardista. Mikäli tappioita tulee, summasta jopa noin puolet kohdistuu valtioon, eli veronmaksajiin ja osa yksityisille sijoittajille, Purra painottaa.
Omistajaohjauspolitiikka isoissa ongelmissa
Perussuomalaiset katsoo, että suomalaisessa omistajaohjauspolitiikassa on jo pitkään ollut suuria ongelmia.
– Perussuomalaiset vaatii omistajaohjausta parlamentaariseen selvitykseen niin, että kaikki puolueet tulevat mukaan omistajaohjauspolitiikan uudelleenmäärittelyyn, jotta virheistä voitaisiin ottaa oppia tulevaisuutta ajatellen.
– Toinen seikka on tietenkin se, että kannattaako strategisilla aloilla, joilla valtiolla on merkittävä omistus, ylipäätään lähteä tällaiseen seikkailuun. Viime kädessä suomalainen veronmaksaja joutuu kantamaan riskien seuraukset, Purra sanoo.
Pöydällä ei ole enää hyviä vauhtoehtoja
Oppositiojohtaja Purra pelkää Uniperista koituvan miljarditappiot.
– Nyt pöydällä ei ole enää hyviä vaihtoehtoja. Mediatietojen perusteella Fortum tulisi saamaan Uniper-omistuksestaan noin 350 miljoonaa. Samaan aikaan puhutaan 15 miljardista, joita Uniperiin on aiemmin laitettu.
Summat ovat valtavia, kun ne suhteutetaan Suomen BKT:hen tai vaikka valtion budjettiin.
– Suomessa olisi myös omia, kansallisia kohteita, joihin kipeästi tarvittaisiin rahaa. Nyt esimerkiksi keskustellaan hoitajien palkoista.
Luotto Tuppuraiseen mennyt
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on väläyttänyt, että mikäli Saksa kansallistaa Uniperin, Saksan tulisi palauttaa 8 miljardin rahoitus Fortumille.
Purra sanoo, että luottamus Tuppuraiseen ei ole kummoiselta tasolla.
– Tuskin kahdeksaa miljardia saadaan takaisin, jos edes muutama miljardi saataisiin, olisi sekin jonkinlainen voitto tässä tilanteessa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- miljarditappiot holtiton rahankäyttö Uniper valtion budjetti hoitajat veronmaksajat Tytti Tuppurainen Riikka Purra Sanna Marin BKT Omistajaohjaus Fortum hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset tekee välikysymyksen: ”Olemme vaatineet vastauksia heinäkuusta asti – näitä ei edelleenkään tullut”

Fortum ja omistajaohjaus – Ranne: ”Molempien johto vaihtoon”

Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”

Hallituksen kannettava vastuu Fortumista – ”Kyseessä on täysi epäonnistuminen, joka vaatii yhä vastauksia”

Sanna Marinin dilemma: Toivoo nyt keskittymistä politiikan asiakysymyksiin, vaikka yleensä pääministeriä on vaikeaa tavoittaa keskustelemaan politiikasta

Purra vaatii vastuun kantamista Uniper-sotkusta: ”Omistajaohjaus on Suomessa surkeassa jamassa”

Suomi pelaa veronmaksajien rahoilla jättimäistä energiarulettia ja ottaa jatkuvasti turpiinsa – talousammattilaiselta karu arvio holtittomista pelureista

Tavio: Saksa uhkaa viedä suomalaisilta vesivoimaloita

Perussuomalaisilta välikysymys energiasta ja Fortum-politiikasta: Veronmaksajien tappiot jopa 15 miljardia euroa – kukaan ei ota vastuuta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.