Amnestyn ja Ihmisoikeusliiton mukaan perusturvan taso on Suomessa liian alhainen. Suomessa kuulemma ei voida taata riittävää toimeentuloa ja oikeuksien toteutumista kaikille. Molemmat toimijat ovat voimakkaita sosiaalisen maahanmuuton edistämisen puolestapuhujia.

– Molemmat haluavat Suomeen aktiivisesti lisää ihmisiä tuon moittimansa perusturvan varaan, muistuttaa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Minkäänlaiset maksajat eivät kykene kustantamaan korotettua perusturvaa yhä suuremmalle määrälle ihmisiä. Suomen järjestelmä ei kestä suurempaa epätasapainoa järjestelmän rahoittajien ja saajien välillä.

Verovarat käytettävä järkevästi

Purra huomauttaa, että järjestelmän ylläpitäminen edellyttää rahoituksen lisäksi sitä, että sen uskotaan kohtelevan ihmisiä oikeudenmukaisesti ja reilusti.

– Kuten olemme ohjelmissamme kertoneet, perussuomalaiset maksavat kohtuullisia veroja mielellään, kunhan ne käytetään järkevästi ja reilusti.

– Meidän mielestämme on oikeudenmukaista, että suomalainen sosiaalipolitiikka on tarkoitettu suomalaisille, Purra kirjoittaa Facebookissa.

Samaan aikaan ei voi tehdä kaikkea

Muut puolueet eivät ole valmiita edes harkitsemaan suomalaisen sosiaaliturvan muuttamista kansalaisuusperusteiseksi.

– Itse en näe muuta vaihtoehtoa. Tämä vaatisi perustuslain muutoksen eli kyseessä ei ole kevyt lainsäädännöllinen muutos, Purra kertoo.

– Tosiasia on, että näin avoin ja ei-valikoiva maahanmuuttopolitiikka ja hyvinvointiyhteiskunta eivät voi toteutua kestävästi samaan aikaan.

Keskiluokka verotetaan kuivaksi

Perussuomalaisten sosiaalipoliittinen ohjelma toteaa, että Suomen hyvinvointi on tippunut maahanmuuttoansaan:

Koska emme voi korjata kaikkien maailman ihmisten – joilla on tämänhetkisen maahanmuuttopolitiikkamme vallitessa mahdollisuus tulla Suomeen – hyvinvointia, oikeiston mielestä meidän ei tule korjata kenenkään hyvinvointia. Tässä näkemyksessä Suomessa pärjää vain hyväosainen, joka osaa väistellä raadollisen maailman, globalisaation ja maahanmuuton aiheuttamia karikoita – ja ehkä jopa taloudellisesti hyötyä niistä.

Vasemmiston mielestä sama ansa tarkoittaa sitä, että maksajien pitää koko ajan maksaa enemmän, koska kaikkien huono-osaisten hyvinvointia pitää korjata koko ajan yhä enemmän. Rajan yli tulee uusia huono-osaisia, jotka vasemmisto haluaa ottaa mukaan autettaviensa joukkoon. Keskiluokka verotetaan kuivaksi, ja lopulta maksajat loppuvat. Tässä näkemyksessä kaikilla on oikeus saada, mutta harvalla on velvollisuus maksaa.”

SUOMEN UUTISET