Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajan Lulu Ranteen mielestä Euroopan komissio on tehnyt massiivisen virheen halutessaan syöttää elvytyspaketin jäsenmaiden kurkusta alas. EU on nyt kaikkien aikojen kriisin partaalla. Ollakseen kokoaan suurempi EU:ssa tulisi Suomen tehdä unionille suuri palvelus pakottamalla se takaisin neuvottelupöytään.

Sitoessaan elpymisvälineen monivuotiseen rahoituskehykseen Euroopan komissio on vienyt itseltään ja elpymisvälinettä ajavilta hallituksilta kyvyn katsoa välillä ikkunasta ulos ja reagoida siihen, mitä sieltä näkyy. Sieltä näkyy todellinen inflaatioriski, johon pitäisi kyetä reagoimaan tässä ja nyt.

– Elpymisvälineen avustusidea leivottiin kasaan vuosi sitten, ja silloinkin väärin perustein. Maailma sekä tiedot ja käsitykset tulevasta olivat silloin aivan erilaiset kuin mikä on todellinen tilanne nyt. Maailman ja alueiden taloudet kehittyvät nyt tavalla, joka tekee elpymisvälineestä ei vain tarpeettoman, vaan erittäin vahingollisen, kertoo Lulu Ranne.

Komissio on oman kuvitellun fiksuutensa ansassa

Ranteen mielestä järkevä ja rehellinen poliitikko ja virkakoneisto ymmärtäisi nyt arvioida tilanteen uudelleen, perua vahingollisten politiikkatoimien härkäpäisen läpipuskemisen ja laatia laaja-alaisella yhteistyöllä uuden suunnitelman.

– Komissio on oman kuvitellun fiksuutensa ansassa. Se ei saa normaalia budjettia eteenpäin ilman elpymisvälinettä, josta pitäisi nyt hankkiutua kiiruusti eroon, Ranne toteaa.

Suomen politiikkaa taas vaivaa Ranteen mukaan se, ettei oleellista ole, onko eri puolueiden ajamassa politiikassa järjen häivää. Oleellista on olla eri mieltä perussuomalaisten kanssa. Esimerkiksi kokoomus ja keskusta löytävät itsensä hämmentyneinä ajamasta älyvapaita toimia, koska järkevien toimien ajaminen tarkoittaisi samaa mieltä olemista perussuomalaisten kanssa. Ei se olisi vaarallista, Ranne vetoaa.

Inflaatio-odotukset voivat heilutella markkinoita

Koska massiivinen rahan pumppaus markkinoille ei ole aiheuttanut kuluttajahintainflaatiota, ollaan jälleen kerran erehdytty luulemaan, että tällä kertaa kaikki on toisin. Rahamäärän kasvu on ruokkinut talouden finansialisaatiota, mikä on näkynyt esimerkiksi osakekurssien järjettömänä nousuna ja toisaalta reaalitalouden investointien vähäisyytenä.

– Hyödyke- ja tehdashinnat ovat rajussa nousussa, ja Euroopassakin on maita, joiden keskuspankit joutuvat nostamaan korkoja. Pelkästään inflaatio-odotukset lisäävät sijoittajien epävarmuutta ja voivat aiheuttaa suuria liikkeitä pörsseissä ja rahamarkkinoilla.

Keskuspankit ovat kammottavassa ansassa

Koko kuvaa ei saa seuraamalla ainoastaan kuluttajahintainflaatiota. Voidaan tietysti taittaa peistä siitä, johtaako hyödykehintojen raju nousu lopulta kuinka kovaan, laaja-alaiseen ja jatkuvaan kuluttajahintainflaatioon. Se ei kuitenkaan ole Ranteen mielestä oleellisin asia julkisella rahalla toteutettavan elvytyksen kannalta.

– Julkis- ja velkarahoitteinen elvytys on älytöntä tilanteessa, jossa logistiikka- ja tuotantokapeikot sekä kiihtyvä yksityinen kysyntä nostavat hyödyke- ja tehdashintoja. Julkinen investointikulutus olisi kilpailemassa samoista resursseista kuin yksityinen investointi- ja kulutustavaratuotantokin, Ranne varoittaa.

Nolla- tai negatiivista korkopolitiikkaa ylläpitävät keskuspankit ovat kammottavassa ansassa. Kun markkinat on pumpattu täyteen velkarahaa, koron nosto on viimeinen neula, jonka kupla tarvitsee puhjetakseen.

Kaikkien kriisien äiti

Ranteen mielestä ainoa tapa päästä ulos elpymisvälineen häkistä on avata silmät ja katsoa ympärilleen. Suomen tulisi päivittää tilannekuva ja kertoa EU:lle totuus maailman menosta.

– Ollakseen kokoaan suurempi Euroopassa Suomen kannattaa nyt tehdä EU:lle palvelus ja pakottaa se takaisin neuvottelupöytään. Vuonna 2007 alkanut kriisi ei ole koskaan päättynyt. Elpymisvälineellä yritetään vain pitää kuplaa ehjänä puhaltamalla se vielä isommaksi – ainoa varma tulos on entistä isompi pamaus.

EU:ta lähestyy ”kaikkien kriisien äiti”. Jotta se mitenkään voitaisiin estää tai tuhot minimoida, on aloitettava ylivelkaantuneiden EU-maiden velkojen hallittu uudelleenjärjestely, ja samalla nämä maat on velvoitettava rakenteellisiin uudistuksiin.

– Suomen on aika kasvattaa selkäranka ja nousta kehuilla elävästä puudelista tasa-arvoiseksi neuvottelukumppaniksi EU-pöydissä, Ranne vaatii.

Suomen Uutiset