Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne kertoi tänään eduskunnassa pitämässään puheessa talousuutisten todistavan nyt lähes päivittäin, että aika on ajanut elpymisvälineen ohi, ja se tulisi vahingollisena peruuttaa. – Puhuin eilen taloudessa läsnä olevasta todellisesta inflaatioriskistä, ja sen inflaation vaikutuksesta elpymisvälineen järkevyyteen. Elvytys noususuhdanteessa on turhaa, kallista ja erityisesti vahingollista, Ranne sanoi.

Lulu Ranteen keskiviikkona eduskunnassa pitämästä puheesta ei ollut ehtinyt kulua kuin hetki, kun Yhdysvallat julkaisi huhtikuun kuluttajahintainflaatiota koskevat lukunsa. Ne ylittivät ekonomistien ennusteet moninkertaisesti.

– Kuluttajahintaindeksi nousi kuukaudessa 0,8 prosenttia, kun ekonomistit ennustivat 0,2 prosenttia. Inflaatio nousi korkeimmalle 13 vuoteen – vuosi-inflaatio hyppäsi maaliskuun 2,6 prosentista 4,6 prosenttiin, korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008.

– Ruoasta ja polttoaineista puhdistettu ns. pohjainflaatio nousi vieläkin voimakkaammin, 0,9 prosenttia huhtikuussa, nostaen vuosikasvun 1,6 prosentista 3 prosenttiin, korkeimmalle tasolleen 26 vuoteen.

Taloudessa odotuksilla on suuri, itseään toteuttava vaikutus

Lukujen merkitys avautuu ehkä paremmin kun muistetaan, että sekä Yhdysvaltain että Euroopan keskuspankkien keskipitkän aikavälin inflaatiotavoite on 2 prosentin pinnassa.

– Taloudessa odotuksilla on suuri ja usein itseään toteuttava vaikutus. Siksi keskuspankkien eräs keskeinen tehtävä on odotuksien hallinta. Se ei ole sama asia kuin aito pyrkimys kertoa markkinoille totuudenmukaisesti, mitä pankki aikoo tai miten se arvelee markkinoiden kehittyvän.

– Osa kuulijoista ehkä muistaa ajat, jolloin devalvaatiot olivat täysin poissuljettuja mahdollisuuksia aina siihen aamuun asti, kun ne olivat tapahtunut tosiasia.

Merkit tulevasta muutoksesta ovat ilmassa

Jos keskuspankki harjoittaa määrällistä elvytystä pumppaamalla rahaa markkinoille, pitää korot nollassa tai negatiivisina ja kertoo näkemyksenään pitävänsä korot matalina vielä pitkään, sen tehtävänä on yrittää puhua pois kaikki inflaatioon ja siitä johtuvaan korkopaineeseen liittyvät spekulaatiot ja todelliset merkit. Näin keskuspankit toimivat nyt.

– Toinen varma merkki tulevasta muutoksesta on, kun suursijoittajat ilmestyvät mediaan kommentoimaan tilannetta, valamaan uskoa rahvaaseen ja antamaan sijoitusneuvoja, miten tuulipukukansakin pääsee osalliseksi eliitin itselleen varaamasta arvonnoususta ja rikkauksista.

Ranne huomautti, että päivän otsikoita lukemalla tämänkin voi todeta nyt, kun inflaatio uhkaa pakottaa keskuspankit korkojen nostoon. Se taas aiheuttaa varojen siirtymisen pois yliarvostetuista osakkeista, jotka pitäisi nyt saada kaupaksi jollekulle, jotka eivät asiaa tai sen merkitystä tunne.

– Suursijoittajien vanha neuvo on ostaa, kun veri virtaa kaduilla.

Aika on totuuden puolella

Kun ammattilaiset alkavat haistaa, että tulossa on ehkä suuriakin korjauksia osakkeiden arvostuksiin, on aika myydä osakkeet lähellä kurssihuippua tuulipukukansalle, koska muita ostajia ei juuri ole. Korjausliikkeen tultua kansankapitalistien veri virtaa kaduilla, ja ammattisijoittajat ostavat parhaat päältä aikaisempaa huomattavasti halvemmalla.

Nyt uutisissa ovat Yhdysvaltain luvut, ja joku voi kysyä, että mitä sitten. Jos se joku luulee, ettei asia koske Suomea, suosittelee Ranne tätä tarkistamaan keskeiset hintaindeksit.

– Kuluttajahintaindeksi, pohjainflaatio, tuontihinnat, tuottajahinnat, tukkuhinnat – kaikki jyrkässä nousussa ja nousseet jo koronaa edeltäneelle tasolle tai ylikin. Oletteko kuulleet tai lukeneet niitä koskevia uutisia? Todennäköisesti ette. Miksi ette? Koska pinnalla on nyt vain yksi tarina, ja se on EU:n elpymisvälineen paniikinomainen läpipuskeminen kaikista tosiasioista piittaamatta. Kilpailevia tai ristiriitaisia tarinoita ei siedetä.

Komission tilanne käy yhä tukalammaksi, kun Italian pääministeri Mario Draghi paaluttaa Euroopan eteläreunalla EU:lle uutta suuntaa samalla, kun komission alun perinkin vain myyntipuheiksi tarkoitetut elvytysperustelut sulavat. Aika on totuuden puolella.

Suomen Uutiset