Kirjailija, yrittäjä ja juontaja sekä Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, punavihreä feministi Ronja Salmi on yksi nuoremman polven tunnetuimmista mielipidejohtajista. Vasta 25-vuotias Salmi on oikea ihminen, mutta häntä voisi epäillä jonkinlaiseksi punavihreästä feminististä luoduksi parodiahahmoksi – sen verran stereotyyppisiä hänen mielipiteensä ovat. Nyt sosiaalisessa mediassa pyörii meemi, jossa Salmi yhtäältä selittää, miten lihansyönti on niin vahingollista ilmastolle, että siitä pitää luopua, vaikka luopuminen on tuskallista – toisaalta sama tiukka linja ei sitten koskekaan lentämistä.

Suomen Uutiset kirjoitti lokakuussa Ilta-Sanomien toimittaja Pasi Jaakkosen kirjoituksesta, jossa Jaakkonen hämmästeli, kuinka kaupunkilainen ilmastosta huolestunut eliitti valikoi ja nostaa esiin tiettyjä kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttavia elämntapoja tuomittaviksi, samalla kun jotkin toiset elämäntavat ja kulutuskäyttäytyminen nähdään suurista päästöistään huolimatta välttämättömiksi.

Mitkä hiilidioksidipäästöjä tuottavat elämäntavat media ja poliittinen eliitti nostaa puheenaiheeksi, saattaa heijastella median ja muun eliitin omia elämäntapoja, Suomen Uutiset kirjoitti.

– Kansainvälinen, urbaani ja usein liberaali väki lentää paljon, mutta saattaa syödä kasvispainotteisesti ja kulkea päivittäiset työmatkat julkisilla. Tyypillinen perussuomalainen syö lihaa ja ajaa autoa päivittäin, mutta viettää lomat suomalaisella kesämökillään Phuketin sijaan, Suomen Uutiset tiivisti.

Ronja Salmi kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä toukokuussa 2016 otsikolla Lihansyöntiä ei voi perustella sillä, että tykkää siitä.

Tällä viikolla Salmi pahoitteli HS:n Nyt-liitteen kolumnissaan sitä, että Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä.

Salmi siis todisti oikeaksi sen, mitä Ilta-Sanomien toimittaja Pasi Jaakkonen ja Suomen Uutiset arvelivat jo aiemmin: punavihreälle eliitille heidän omaan, kansainväliseen elämäntapaansa kuuluvan lentämisen hiilidioksidipäästöt ovat ikään kuin välttämätön paha, ja lentämistä voi perustella sillä, että tykkää siitä – tavallisten suomalaisten autoilu ja makkaransyönti taas ovat osa väärää elämäntapaa, jota ei voi perustella millään.

Suomen Uutiset