Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus selvittää turvapaikkaa hakevien opiskelijoiden henkilöllisyyden ja rajoittaa opiskeluoikeutta.

Henkilöllisyys ja ikä tiedettävä

Turvapaikanhakijoilla on lakien rajoittamatta oikeus opiskella Suomessa, vaikka turvapaikanhakuprosessi olisikin kesken.

– Suomen viimeaikaisten tapahtumien myötä on tullut julki, että turvapaikanhakijat ovat saattaneet antaa vääriä tietoja, joita ei ole viranomaisten toimesta tarpeeksi huolellisesti tarkistettu. Näitä henkilöitä on integroitumisen varjolla opiskelemassa eri oppiasteissa.

– En halua lastemme joukkoon rikollisia tai terroristeja Euroopasta, Lähi-idästä tai muualtakaan maailmasta. Odotan ministerin vastausta siitä, onko hyvä idea laittaa heitä kouluun ennen kuin tiedetään keitä he ovat, Ronkainen sanoo.

Epäterve vetovoimatekijä

Kysymystään Ronkainen perustelee turvallisuustekijöiden ohella myös opiskeluista syntyvillä kustannuksilla. Toisen asteen koulutus on Suomessa maksutonta opetuskielestä riippumatta.

– Meillä on lukukausimaksut korkeakouluopiskelijoille, mutta ammattikoulussa tai lukiossa opiskelu on edelleen maksutonta kolmansien maiden kansalaisille. Tässä on yksi epäterve vetovoimatekijä lisää, Ronkainen sanoo.

Ikä määriteltävä hampaista

Ronkaisen mielestä henkilöllisyyden lisäksi todellinen ikä tulisi määrittää kaikilta itseään alaikäiseksi väittäviltä turvapaikanhakijoilta, mikäli on pienintäkään epäilystä siitä, että he voisivat olla täysi-ikäisiä.

– Jos ikä ei täsmää, joutuu henkilön muukin tarina epäilyttävään valoon. Käsitykseni mukaan esimerkiksi hampaista tehtävät ikämääritykset eivät olisi edes suuri kustannustekijä, Ronkainen toteaa.

SUOMEN UUTISET