Julkisen sektorin johtajien palkat ja eläkkeet vaativat leikkauksia, vaatii perussuomalaisten uudeksi kansanedustajaksi valittu Veera Ruoho (45) Espoosta. Ruohon mukaan julkinen sektori on laajentunut kestämättömän suureksi ja se vaatii tehostamista.

– Kunta- ja valtiotason johtajien sekä myös poliitikoiden palkoille ja eläkkeille tulisi olla katto. Tämä koskee myös kansanedustajia. Julkisessa virassa olevan johtajan eläke on joillakin 10 000 euroa ja vastaavasti tavallinen työntekijä joutuu pärjäämään alle 1000 eurolla kuukaudessa, Ruoho sanoo.

Ruoho uskoo, että johtajien paikoille löytyy päteviä henkilöitä nykyistä pienemmilläkin kuukausi- ja vuosipalkkioilla. Ruoho pitää itseään vahvana oikeuden puolustajana sekä vastuullisena päättämään yhteisistä varoista.

– En siedä politiikassa ja julkisessa hallinnossa ylimielisiä omaneduntavoittelijoita, jotka valtaan päästyään unohtavat, ketkä maksavat heidän palkkionsa ja kosteat ”edustusmatkansa” jopa eri puolille maailmaa.

Poliisin resurssit kuntoon

Ruoho nousi eduskuntaan ensi yrittämällä. Hän keräsi Uudenmaan vaalipiiristä 2 561 ääntä. Ruoho on ammatiltaan poliisi ja hän opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa. Yhden lapsen äiti on naimisissa pk-yrittäjämiehen kanssa.

– Eduskuntaan valittiin useita poliiseja ja uskon, että saamme aikaan myönteisiä vaikutuksia poliisin resursseihin, Ruoho arvioi.

Ruoho kertoo tuntevansa eduskuntatyön kuviot opiskelunsa kautta ja lupaa tehdä ahkerasti töitä kansan eteen. Hän peräänkuuluttaa kansalaisten kuulemista heitä koskevissa asioissa.

– Ihmisten kokemukset ja ajatukset tulee vaikuttaa paremmin päätöksenteossa. Liian usein on kysytty kansalaisten mielipiteitä jostain asiasta, mutta vaikka asiaa on vastustettu, niin virkamies on sivuuttanut ihmisten näkemyksen kokonaan. Näin ei saa olla.

Omaishoitajien jaksaminen turvattava

Suomessa tarvitaan Ruohon mielestä rohkeita rakenteellisia uudistuksia, jotta talous saadaan elpymään. Hänestä myös yhteiskunnan rakentajat tarvitsevat kunnioitusta ja turvaa sekä omaishoitajien asema tulee saada parempaan kuntoon.

– Nostan hattua kaikille omaishoitajille, sillä olen nähnyt omaisteni kautta millaista on omaishoitajan arki. Yhteiskunnan kannalta se on taloudellisesti erittäin merkittävää, sillä omaishoito on aina edullisempaa yhteiskunnalle kuin laitoshoito.

Ruohon mielestä yhteiskunnan tulee taata omaishoitajan hyvinvointi taloudellisesti ja vapaapäiviä järjestämällä. Omaishoitajien asioiden hoitaminen tulisi Ruohon vaatimuksesta yhdenmukaistaa, koska nyt he saavat jossain päin Suomea vähemmän tukea ja jossain enemmän.

– Pitäisi myös pohtia sitä, että omaiset saattavat asua maantieteellisesti kaukana tai kaikilla ei ole sukulaisia. Silloin saattaisi olla vaihtoehtona ystävä, joka hyväksyttäisiin omaishoitajaksi, Ruoho esittää.

Terveyttä pitää vaalia

Terveydenhuollossa Ruoho kannattaa panostamista ennaltaehkäisevään työhön, jotta kaikenikäisten työ- ja toimintakyky säilytetään mahdollisimman pitkään. Jokainen vastaa Ruohon mukaan elintavoillaan omasta terveydestään, jota tulee vaalia. Ruoho itse on aktiivinen liikkuja ja hän on taekwondon kolminkertainen arvokisamitalisti. Hän on edustanut Suomea Sydneyn olympialaisissa.

– Suuret kiitokset äänestäjille ja tukijoukoille. Lähden eduskuntaan hyvillä fiiliksillä. Urheilijatausta antaa eväitä pitkäjänteiseen ja sitkeyttä vaativaan työskentelyyn. Perussuomalaiset on yhteistyökyinen puolue, joka liittyy ihmisen arkeen ja nostaa epäkohtia esille, Ruoho sanoo eduskuntatyönsä alkumetreillä.

MIKA RINNE

Tagit