

SU
Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa
Ruotsidemokraatit teki poliittista historiaa noustessaan gallupmittauksessa sosiaalidemokraattien ohi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Aftonbladetin mittauksessa ruotsidemokraatteja kannattaa 24 prosenttia äänioikeutetuista ja demareita enää runsaat 22 prosenttia.
Puheenjohtaja Jimmie Åkesson ottaa ruotsidemokraattien lukemat rauhallisesti, valtiomiehen ottein.
– Olemme kaiken syksyä lähestyneet sosiaalidemokraatteja, joten ykköstila ei ollut yllätys, sanoo Åkesson.
Hän perustelee menestystä sillä, että puolue on puhunut kansalaisten arjesta, siitä mistä muut vaikenevat.
– Kaikki nämä vuodet olemme pauhanneet jengirikollisuudesta, kasvavasta turvattomudesta ja vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta. Yhä useammat kohtaavat nämä ongelmat arjessaan ja me puhumme siitä. Siksi ruotsidemokraatit on uskottava vaihtoehto, Åkesson summaa.
Demareiden hegemonia päättyi
Åkesson näkee Ruotsin poliittisen tilanteen niin, että sosiaalidemokraattien satavuotinen hegemonia eli poliittinen ylivalta on nyt päättynyt.
– Kokoomus luuli haastavansa demarit mutta me teimme sen, tämä on tervetullut käänne Ruotsin poliittisessa elämässä, Åkesson iloitsee.
Sosiaalidemokraattien johtamaa hallituspuoluekoalititiota, johon kuuluu myös ympäristöpuolue (4, % kannatus), kannattaa enää 28 prosenttia äänestäjistä. Hallituksen tukipuolueiden keskustapuolueen (7,7 % kannatus) ja liberaalien (3,9 % kannatus) tuella hallituksella on takanaan enää 38,6 prosentin gallupkannatus.
Oppositio jyrää. Ruotsidemokraattien (24 % kannatus), kokoomus (18 %), kristillisdemokraatit (7,6 %) ja vasemmistopuolue (9,8 %) keräävät yhteensä 59,2 prosentin gallupkannatuksen.
Tutkimuksen teki Aftonbladetille Demoskop. Se tehtiin 4.-13. marraskuuta ja tulos perustuu 2048 haastatteluun.
Korjaus 18.11.2018 klo 11:45: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että “Sosiaalidemokraattien johtamia hallituspuolueita kannattaa vielä 49,4 prosenttia äänestäjistä”. Tämä ei pidä paikkaansa, hallituspuolueita ovat ainoastaan sosiaalidemokraatit (22,2 % kannatus) ja ympäristöpuolue (4,8 % kannatus) yhteensä 28 prosentin kannatuksella. Hallituksen tukipuolueina toimivat keskustapuolue (7,7 % kannatus) ja liberaalit (3,9 % kannatus).
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suosituin puolue Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Ruotsi kannatus SDP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uskonto ei suo erivapautta – kunnassa vieraita tervehditään kättelemällä

Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa

Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ruotsin kokoomus pyytää jo anteeksi maahanmuuttokriittisten vaientamista

Halla-aho: Muut puolueet haluavat toistaa kaikki Ruotsin virheet

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.