Valtiopäivävaaleihin on tasan vuosi aikaa ja ruotsidemokraattien puheenjohtaja on varma voitosta.

Jimmie Åkesson nimeää Aftonbladet-lehden haastattelussa puolueen päävastustajaksi sosiaalidemokraatit ja mieluisimmaksi kumppaniksi kokoomuksen sekä kristillisdemokraatit.

Jos puolue kuitenkin jätetään ulos porvariallianssin yhteistyöstä, se on valmis kaatamaan mahdollisen hallituksen. Pelleilyn aika on ohitse.

Kannatus noin 20-30 prosenttia

Ruotsidemokraattien kannatus mielipidemittauksissa on tällä hetkellä 20 prosentin luokkaa ja se on siten maan toiseksi suurin puolue sosiaalidemokraattien jälkeen. Vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen.

– En tiedä mitä vaalien jälkeen tapahtuu, mutta ruotsidemokraattien kannatus tulee olemaan jossakin 20-30 prosentin välillä. Tilanne on ainutlaatuinen, sillä tuolloin Ruotsissa on valtiopäivillä kahden sijasta kolme poliittista ryhmittymää, Åkesson toteaa.

Monet vaatimuksista työn alla

Monet ruotsidemokraattien vaatimuksista on jo toteutettu tai työn alla. Rajat ovat kiinni, talous sen kun porskuttaa ja kaikki haluavat kovempia rangaistuksia rikollisille. Mitkä ovat siis puolueen aseet vaalitaistelussa?

– Uskon, että turvallisuuskysymykset ja se, miten ylipäänsä pidämme yhteiskunnan kasassa, ovat tärkeimmät asiat tällä hetkellä. Myös se, miten sairaanhoito järjestetään, on yhä tärkeämpää äänestäjille, Åkesson painottaa.

”Meidän kanssa on pakko keskustella”

Ruotsidemokraatit eivät ole tällä hetkelläkään se halutuin kumppani, itse asiassa monet yhteistyön ovet ovat puolueelta yhä suljettu. Voiko tämä jatkua vielä seuraavankin vaalikauden ajan?

– Olen todellakin väsynyt siihen, ettei kannatuksemme ole suhteessa siihen, miten pystymme asioihin vaikuttamaan. Ennemmin tai myöhemmin tämän pelleilyn on loputtava. Vaalien jälkeen mikään poliittinen ryhmittymä ei voi pysyä vallassa tai hallita maata keskustelematta asioista meidän kanssamme.

Ruotsidemokraatit haluavat yhteistyötä

Åkesson näkee tilanteen niin, että tietyillä edellytyksillä tie hallitukseenkin on auki.

– Kaikkien luontevinta pitkällä tähtäyksellä on se, että muodostamme yhdessä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa valtiopäiville konservatiivisen ryhmittymän.

Jos vaalien jälkeen kuitenkin käy sillä tavalla, että ruotsidemokraatit jätetään lehdellä soittelemaan hallituksen ulkopuolelle, Åkessonilla on suunnitelma valmiina. Hän on valmis kaatamamaan porvariallianssin talousarvion ja siinä samassa hallituksen.

– Olemme valmiita tekemään kaiken sen, mikä mielestämme on oikein ja parasta.

Neuvotellaan, mutta arvot pysyvät

Ruotsidemokraatit eivät itse halua sulkea ketään mahdollisen yhteistyön ulkopuolelle, ”kaikesta on voitava neuvotella”. Jopa maahanmuutosta voidaan keskustella.

– En ole muuttamassa mielipiteitäni enkä arvojani. Jos neuvotellaan, on turha hakata nyrkkiä pöytään ja uhata ulosmarssilla, se on yksinkertaisesti tyhmää. Ruotsidemokraatit ovat käytännöllisiä, jokainen askel oikeaan suuntaan on parempaa kuin se, mitä meillä on tänään, Åkesson huomauttaa.

SUOMEN UUTISET