

LEHTIKUVA
Ruotsin opetusministeri: Akateemista vapautta on suojeltava cancel-kulttuurilta
Ruotsin yliopistoissa vallitsee vaientamisen kulttuuri, paljastaa TV4:n tutkivan journalismin ohjelma. Uuden hallituksen opetusministeri on ottanut ongelman tosissaan ja päättänyt käynnistää selvityksen asiasta. Opetusministerin mielestä myös kiistanalaisista asioista pitää voida käydä keskustelua ja tehdä tutkimusta, sen sijaan, että yliopistoissa ryhdyttäisiin kieltämään tiettyjä sanoja tai aihepiirejä.
Opetusministeriö tulee käynnistämään selvityksen vaientamis- ja maalittamiskulttuurista Ruotsin yliopistoissa, kertoo opetusministeri Mats Persson (lib) Ruotsin yleisradion haastattelussa. Asia nousi pinnalle, kun TV4:n tutkivan journalismin ohjelma Kalla Fakta paljasti, että monet yliopistojen opettajat ja tutkijat pelkäävät joutuvansa pois suljetuiksi ja maalitetuiksi käsitellessään herkkiä aiheita.
– Tärkeintä on saada kuva siitä, miten iso ja laajalle levinnyt tämä ongelma on ja miten yksittäiset tutkijat kokevat tilanteen, Persson sanoo.
Kalla Fakta (“kylmä totuus”) -ohjelmassa useat yliopistojen henkilökuntaan kuuluvat kertoivat joutuneensa suljetuiksi pois yliopistoyhteisöstä tai vaiennetuiksi käsiteltyään esimerkiksi rasismia tai seksismiä. Tämä ilmiö tunnetaan myös nimellä cancel-kulttuuri.
Opetusministeri Mats Perssonin mukaan kyseessä on vakava ilmiö, jolla on seurauksia sekä vaientamisen kohteeksi joutuneille että opetukselle laajemminkin. Persson itse on koulutukseltaan taloushistorioitsija. Hänen tohtorinväitöskirjansa käsitteli maahanmuuttajien yrittäjyyttä, sairauspoissaoloja ja varhaiseläkkeelle jäämistä vuosien 1981-2003 välisenä aikana.
Yliopiston ei pidä kieltää sanoja
Aiemmin Expressen-lehteen kirjoittamassaan mielipideartikkelissa opetusministeri Persson korosti, että tiettyjä sanoja tai teorioita ei pidä kieltää, jos totuutta halutaan ymmärtää. Cancel-kulttuuri saa aikaan henkisesti köyhän ja huteran akateemisen ympäristön.
– Yliopisto ei ole mikä tahansa paikka, Persson kirjoittaa. Täällä kritiikin, kyseenalaistamisen ja suoran puheen on oltava arkipäivää. Tavoitteena ei ole konsensus.
– Tutkimusta tehdään myös sellaisilla alueilla, jotka ovat provosoivia poliittiselle vasemmistolle tai oikeistolle tai uskovaisille.
– Ja niin sen on oltava liberaalissa demokratiassa. Tieteen vahvuus on siinä, että uutta tietoa etsitään ilman ennakkoehtoja, kiellettyjä sanoja tai lappuja silmillä.
Cancel uhkaa vapaata ajatusten esittämistä
Opetusministeri Persson viittaa mielipidekirjoituksessaan tunnettujen tutkijoiden ja kirjailijoiden pari vuotta sitten julkaisemaan avoimeen kirjeeseen, jonka ovat allekirjoittaneet muiden muassa Francis Fukuyama, Noam Chomsky ja Salman Rushdie.
Allekirjoittajat ovat huolissaan Yhdysvalloista peräisin olevasta identiteettipoliittisesta liikkeestä, jonka ajama cancel-kulttuuri uhkaa vapaata ajatusten esittämistä ja keskustelua.
Tutkimusta tarvitaan myös herkistä aiheista
Persson pelkää cancel-kulttuurin johtavan siihen, että poliittisesti kiistanalaisten aiheiden tutkimisesta luovutaan kokonaan ja tutkimus keskittyy leppoisampiin aiheisiin, joista ei tule riitaa. Tietoa tarvitaan kuitenkin myös niitä herkiksi ja ristiriitaisiksi koetuista asioista.
– Todellisuus on monitahoinen, historia on synkkä ja yhteiskunta on täynnä vääryyksiä, Persson kirjoittaa. Jos tätä todellisuutta halutaan ymmärtää, tiettyjä sanoja tai teorioita ei pidä kieltää.
Kyseenalaistaa saa, vaientaa ei
Opetusministeri korostaa, että keskustelu, väittely ja kyseenalaistaminen ovat akateemisen elämän oleellisia osia. Mutta väittely ei saa johtaa siihen, että eri mieltä oleva opettaja tai tutkija pyritään vaientamaan tai sulkemaan yhteisön ulkopuolelle. Yliopiston johdolla on työnantajan roolissa vastuu seistä työntekijöidensä tukena silloinkin, kun se tuntuu epämukavalta.
– Ilmaisuvapautemme ja suvaitsevaisen yhteiskuntamme ansiosta me voimme puhua avoimesta erilaisista ilmiöistä, Persson kirjoittaa.
– Tämä hallitus ei tule kohtelemaan akateemista vapautta pelkkänä korulauseena. Suvaitsemattomuutta ei tulla suvaitsemaan. Me tulemme puolustamaan akateemista vapautta raudanlujasti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Noam Chomsky Mats Persson Salman Rushdie cancel-kulttuuri maalittaminen vaientaminen akateeminen vapaus identiteeettipolitiikka Francis Fukuyama Tutkimus Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vastuullisuus ei naurun asia! Dilbert-sarjakuva vitsailti wokettamiselle – joukko yhdysvaltalaisia sanomalehtiä lopetti sarjakuvan julkaisemisen

Cancel-kulttuuri ja woke juuttuivat vastavoiman puristukseen Suomessa ja Ruotsissa – kansallismielisten puolueiden nuorisokannatus kasvaa

Maksupalvelu PayPal uhkasi käyttäjiään mielivaltaisilla 2500 dollarin sakoilla “misinformaation” levittämisestä ja “ennakkoluuloisuudesta”

Uutteraa uhriutumista, militanttia suvaitsevaisuutta, pöyhkeän eliitin “parempaa” vihaa – Woken lyhyt historia

Rasmus ry:n hyllytetty toiminnanjohtaja Ossi Mäntylahti: ”En puhuisi enää canceloinnista vaan ideologisesta puhdistuksesta”

Cancel-kulttuuri ei pure kaikkiin: Poliisinmurhaajan puhetilaisuutta ei peruta

Ruotsidemokraattien puumerkki näkyy valtion budjetissa: Tulot ylittävät menot, työttömyyskorvauksiin ei kosketa ja kehitysavusta leikataan

Kääk! Disney kielsi julkaisemasta Don Rosan legendaarisia Roope Ankka -sarjakuvia woke-syistä

Cancel-kulttuuri kukoistaa yliopistossa – empiirinen tutkimus vahvisti konservatiivimiesten epäilyt
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.