Saksassa on meneillään oikeudenkäynti, jossa kerrostalon asukkaat vaativat katutasolla olevan pankkiautomaatin poistamista, koska pelkäävät, että rosvot tulevat räjäyttämään sen, jolloin talolle ja sen asukkaille voi aiheutua vahinkoa. Räjäyttämällä tehdyt pankkiautomaattien tyhjennykset ovat Saksassa hyvin yleisiä. Useimmiten tekijöinä ovat Alankomaista tulevat marokkolaistaustaiset rikollisryhmät.

Düsseldorfin liepeillä sijaitsevassa Ratingenin kaupungissa olevan taloyhtiön asukkaat ovat haastaneet talon alakerrassa olevan Santander-pankin oikeuteen. Asukkaat vaativat, että pankki poistaa tiloissaan olevan pankkiautomaatin, ennen kuin rosvot tulevat räjäyttämään sen, kertoo Bild-lehti.

Asukkaiden huoli ei ole tuulesta temmattu, sillä räjäyttämällä tehdyt pankkiautomaattien tyhjennykset ovat Saksassa hyvin yleisiä. Pelkästään viime viikonloppuna luoteis-Saksassa sijaitsevassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa räjäytettiin neljä pankkiautomaattia. Räjähdyksistä aiheutui usein suuria vahinkoja rakennuksille.

Räjäyttäjät tulevat rajan takaa Alankomaista

Nordrhein-Westfalenissa tehdään joka vuosi yli 150 pankkiautomaatin räjäytystä, ja useimmiten tekijät kuuluvat maahanmuuttajataustaisiin rikollisryhmiin, jotka tulevat Alankomaista Saksaan murtokeikalle.

Asiaa tutkinut kriminologi Cyrille Fijnaut kertoo, että Alankomaissa on muutaman sadan marokkolaistaustaisen nuoren miehen löyhä verkosto, joka on erikoistunut pankkiautomaattikeikkoihin. Kullakin ryhmän jäsenellä on oma roolinsa: yksi varastaa auton, toinen hoitaa aseet, kolmas on erikoistunut räjähteisiin ja niin edelleen.

Rikolliset maahanmuuttajanuorten roolimalleina

Näiden nuorten miesten mielestä ammattirikollisen ura voittaa aina rehellisen työn, kriminologi kertoo. Rikollisena saa enemmän kunnioitusta, ja maahanmuuttajalähiöissä on paljon menestyneitä rikollisia, joista on tullut nuorten roolimalleja. Onnistuneiden pankkiautomaattikeikkojen jälkeen moni jatkaa uraansa esimerkiksi huumekaupassa.

Alankomaissa pankit ovat parantaneet turvatoimiaan. Niinpä pankkiautomaattien räjäytykset Alankomaissa ovat selvästi vähentyneet, kun jengit ovat siirtyneet räjäyttelemään saksalaisten automaatteja.

Asukkaat tuskin saavat tahtoaan läpi

Kerrostalon asukkailla ei ole juurikaan toivoa saada vaatimustaan läpi oikeudessa. He hävisivät jo vastaavan kanteen alemmassa oikeusasteessa. Tuomarin mukaan pankkiautomaatti ei ole laiton rakennelma eikä se aiheuta konkreettista vaaraa.

– Jos Saksan 70 000 pankkiautomaatista räjäytetään 350 joka vuosi, niin riski on vain puolen prosentin luokkaa, tuomari laskeskelee.

SUOMEN UUTISET