Saksa ilmoitti keskiviikkona tarvitsevansa lisäaikaa Turkin maanantaina nostamalle syytevaatimukselle. Vaatimus johtui Saksan kansallisella ZDF-televisiokanavalla 31.3. näytettyyn Jan Böhmermannin irvokkaaseen ja satiiriseen runoon Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanista.

Böhmermann on itse myöntänyt runon olleen tarkoituksellisen herjaava, ja että runo koettelee Saksan perustuslain takaamaa taiteen sana- ilmaisuvapautta. Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut Turkille, että esitetty runo oli ”tarkoituksellisen loukkaava”. Merkelin kritisoijat ovat huomauttaneet, että tämä ilmoitus on ollut omiaan madaltamaan syytevaatimuksen kynnystä. Böhmermannin runossa Erdoğan kuvattiin eläimiinsekaantujana ja pedofiilinä.

Saksan lakien mukaan valtiojohtajien herjaaminen on lainvastaista, ja siitä voidaan tuomita enintään kolmeksi vuodeksi vankeutta. Syyte pitää tulla kyseiseltä valtiolta, ja sen tulee saada Saksan hallituksen siunaus.

Saksan hallitukselle tilanne on kiperä. Saksan on katsottu tarvitsevan Turkkia EU:n palautussopimusta varten. Toisaalta Saksa haluaisi kunnioittaa ilmaisuvapautta. Erdoğanin katsotaan puolestaan rikkoneen räikeästi sanan- ja lehdistönvapautta.

Böhmermann ei ollut ensi kertaa asialla. Hän on aiemmin tehnyt muun muassa satiirisen laulun Kreikan ex-valtiovarainministeri Gianis Varoufakisista.

Henri Myllyniemi