SDP:n kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sanna Marin kritisoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) esitystä alentaa sosiaaliturvaa valikoitujen väestöryhmien osalta.

Perussuomalaisten Mäntylä kertoi viime viikolla, että hänen johdollaan ministeriössä valmistellaan lakimuutosta, jonka myötä oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille maksettaisiin pienempää sosiaaliturvaa kuin kantaväestölle.

SDP:n Marin puolestaan katsoo, että Suomen sosiaaliturvan tasoa pitäisi pikemminkin nostaa kuin laskea.

– Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea on todennut, että sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistaso on Suomessa riittämätön. Monet ihmiset sinnittelevät jo nyt aivan liian pienen sosiaaliturvan varassa ja heidän elämänsä on hyvin hankalaa. On täysin kestämätöntä, että sosiaaliturvan tasoa laskettaisiin entisestään ja on perustuslain vastaista asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan heidän taustansa perusteella, Sanna Marin kertoo tiedotteessaan.

Hanna Mäntylän johtaman sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien perusteella yksi turvapaikanhakija aiheuttaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmälle vähintään 13 200 euron vuotuisen kustannuksen.

– Tietyistä maista tulevien osalta voidaan sanoa, että elämisen kustannukset katetaan erilaisten sosiaalitukien avulla, Mäntylä kertoi viime viikolla tiedotustilaisuudessa.

– Tanskassa turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut huomattavasti sen jälkeen kun tiukennukset ovat tulleet voimaan. Poimimme Tanskan mallista ne hyvät osat, jotka vievät meidän omaa kotouttamisjärjestelmäämme eteenpäin, Mäntylä painotti.

SUOMEN UUTISET