Vastikään kannattajakorttinsa kokoon saanut Sininen tulevaisuus -puolue piti ensimmäisen puoluekokouksensa Tampereella lauantaina. Puheenjohtajaksi valittiin odotetusti kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Aamulla sinisten kansanedustajat olivat tapaamassa kansaa Tammelantorilla. Glögi- ja makkaratarjoilu houkutteli torin vakiokävijöitä pitkäksi jonoksi. Reunemmalla oli toki sellaisiakin, joille sinisten antimet eivät kelvanneet edes ilmaiseksi. Vanhemman tamperelaismiehen luonnehdinnan mukaan kyseessä on ”keskustan ja kokoomuksen kaltainen patamusta porvaripuolue, jolla ei ole hänelle mitään annettavaa eikä mitään tulevaisuutta”.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi Tammelantorilla Suomen Uutisten toimittajalle, että ei halunnut lähteä puheenjohtajakisaan: eduskuntaryhmän luotsaamisessa on hänelle tarpeeksi hommia.

Perinteiseen soinilaiseen tapaan puheenjohtajavaaliin oli etukäteen ilmoittautunut vain yksi ehdokas, Sampo Terho. Vastaehdokkaita ei ilmaantunut myöskään puoluekokouksessa.

Puoluesihteerin paikalle valittiin rovaniemeläinen kansanedustaja Matti Torvinen, joka kampanjoi täysillä vielä aamun toritapahtumassakin. Hän voitti vastaehdokkaansa Pekka M. Sinisalon ja Juha Malmin äänin 120-34-16.

Pelastusloikkaus?

Varsinainen puoluekokous pidettiin Tampereen virastotalon valtuustosalissa, jonka Tampereen kaupunki oli ystävällisesti antanut ilman puoluetukirahoja toimivien sinisten käyttöön ilmaiseksi.

Suomen Uutiset seurasi puoluekokousta suoran lähetyksen kautta, sillä toimituksen paikalle lähettämän free-toimittajan media-akkreditointi oli sinisten viestinnältä vähemmän yllättäen ”hävinnyt”, eikä sisäänpääsy järjestynyt.

Sampo Terho otti puoluetukiasian esille heti avauspuheessaan. Terhon mukaan ”me Siniset pelastimme Suomen hallituksen” mutta ”hallituksen pelastamisella oli hintansa. Hinta sinisille oli puoluetuet, miljoonia vuodessa.”

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo mainitsi puoluetukien menetyksen Tammelantorilla. Puoluetukien menettäminen osui sinisiä niin sanotusti omaan nilkkaan, koska se perustuu Timo Soinin heti ensitöikseen hallituskauden alussa vaatimaan Lex Soiniin, jonka mukaan loikkarit eivät enää saa omaa osuuttaan puoluetuista mukaansa.

Terhon mukaan sinisten aate on silti vahva. ”Vennamon ja Soinin linjasta kaikki arvokas pelastui meidän mukanamme uuteen poliittiseen kotiin. Täällä sinisten joukossa istuvat nyt Timo Soini ja Raimo Vistbacka”, lausui Terho puheessaan.

Hallituksen ja Soinin lisäksi sinisten pelastamiin asioihin kuuluvat Terhon mukaan myös talouskasvu, järkevä maahanmuuttopolitiikka ja EU-kriittinen politiikka. Soinin ministerinsalkun pelastaminen on tietenkin fakta, mutta muilta osin moni voisi olla näistä ”pelastuksista” eri mieltä.

SUOMEN UUTISET