Suomi haluaa hyvää yhteistyötä Venäjän kanssa. Paluu arkeen on Venäjästä itsestään kiinni. Näin linjasi ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini eduskunnan ulkopoliittisessa keskustelussa tiistaina.

– Pakotteet eivät ole itseisarvo. Pakotteet ovat väline, joka pyrkii Venäjän toiminnan muuttamiseen, Soini totesi.

Soini korosti, että maailmantapahtumien muutoksista huolimatta Venäjä on Suomelle keskeinen naapuri. Suomen linja on ollut rakentaa hyvää yhteistyötä Venäjän kanssa. Vakaa yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia.

– Naapuri oppii naapuriltaan, kuten ulkoministeri Sergei Lavrov totesi viime viikolla Oulussa, Soini muisteli.

Rajoja ei saa
muuttaa voimalla

Hän korosti kuitenkin, että Venäjä on myös merkittävä kansainvälinen toimija. Siksi sen toimia tarkkaillaan erityisesti.

– Venäjä on sitoutunut yhteiseen eurooppalaiseen arvopohjaan. Sen keskeisiä perustoja on Helsingissä 1975 sovittu yhteisymmärrys, että Euroopan rajoja ei ryhdytä muuttamaan voimalla, Soini muistutti.

– Venäjä on merkittävä kansainvälinen toimija. Näemme sen Syyriassa. Arvioimme Venäjän politiikkaa sen tekojen perusteella. Syyrian sota on jatkunut liian pitkään. Se on aiheuttanut suunnatonta tuhoa ja inhimillistä kärsimystä. Näin ei voi jatkua.

Soini painotti, että rauhaa pitää hakea YK:n kautta.

– Toivomme, että Venäjä tukee tätä pyrkimystä ja kansainvälisen yhteisön toimia raakalaismaisen terrorismin kukistamisessa, Soini vetosi.

Kuvassa: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja ulkoministeri Timo Soini tiedotustilaisuudessa Oulun kaupungintalolla 14. lokakuuta 2015.

Veli.-Pekka Leskelä

Tagit