Sopeutumiseläkkeen koplausasia on kirvoittanut tänään kansanedustajilta tulikivenkatkuisia kommentteja. Perussuomalaiset kieltäytyi tänään koplaamasta ylisuurien sopeutumiseläkkeiden poistoa kansanedustajien ja ministereiden etuuksien nostoon.

Suomen Uutiset kokosi päivän aikana annettuja kommentteja:

“Kävikin ilmi, että pyrittiin samassa paketissa nostamaan uusien kansanedustajien tukia, että kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset halusivat korottaa nykyisten edustajien etuja sekä jopa entisestään parantaa mm. entisten ministerien eläke-etuuksia.”, kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.), Facebook.


Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei hyväksy kansanedustajien sopeutumisrahan korottamista.“ — kansanedustaja Ville Tavio (ps.).


”Sopeutumiseläkkeen poistaminen oli tärkeä ja yhdessä sovittu päämäärä, mutta muut puolueet eivät malttaneet käyttää tilaisuutta hyväkseen korottaa muita etuja..” Kansanedustaja Mika Niikko (ps.), FB.


”Siis haloo… Perussuomalaiset oli ainoa ryhmä joka uskalsi olla menemättä tähän hillotolppien lisäykseen ….. Kokoomuksen puhemiehen johdolla esitys tehtiin ja heidän koko ryhmä on hyväksynyt korotukset ja nyt he leikkivät tekopyhää.” — PS-ryhmyri Leena Meri, FB.


“Perussuomalaisten ajama asia vihdoin toteutuu ja kansanedustajien sopeutumiseläkkeet lakkautetaan, kuten tekemässäni lakialoitteessa esitin. Tämä kirpaiseen monia puolueita ja nyt he miettivät ilman perussuomalaisia, mitä etuuksia he itselleen nostaisivat hyvitykseksi. Näitä uusia etuuksien kasvatusta me perussuomalaisen emme hyväksy!” — Kansanedustaja Rami Lehto (ps.), Facebook.


”Tarkoitus kun oli purkaa kohtuuttomuuksia eikä luoda lisää” — Kokoomuskansanedustaja Timo Heinonen, SU.


Puhemies Paula Risikko (kok.) puolusti kätilöimäänsä pakettia: “Tämä järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan ja nyt siitä on tehty yhdessä päätös, että se lopetetaan”. ESS.

Kritiikistä päivän aikana hajoillut Risikko myöhemmin Iltalehdelle: ”Puhallan kolme kertaa – puuh, puuh, puuh – jotta en sano mitä ajattelen”.


Sinisten kansanedustaja Simon Elon Iltalehdessä esittämä näkemys ei yllättänyt: “Perussuomalaiset yrittivät haalia kansanedustajille parempia etuuksia”.


Sopeutumiseläkeporsastelu on lopetettava, kuten kansalaisaloite ja perussuomalaisten oma lakialoite ovat vaatineet. Uudistusta ei kuitenkaan saa vesittää parantamalla kansanedustajien etuisuuksia toisesta päästä.” — Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.), Facebook.

Toisessa fb-päivityksessä Halla-aho toteaa: “Ylelle pisteet rehellisestä uutisoinnista. Osa mediasta, eräistä poliitikoista puhumattakaan, on antanut ymmärtää, että perussuomalaiset olisivat vastustaneet sopeutumiseläkejärjestelmän lopettamista. Väite on tietysti älytön jo siksi, että perussuomalaisilla ei ole yhtäkään kansanedustajaa, joka olisi hyötymässä sopeutumiseläkkeiden säilymisestä.

Asian pihvi on tässä:

’Perussuomalaiset eivät hyväksyneet nykyiseen sopeutumisrahaan suunniteltuja parannuksia. Sopeutumisrahan saamiseksi edellytetään vain vuoden kansanedustajana toimimista nykyisen kolmen vuoden sijasta ja rahaa korotetaan 1790 eurosta 2050 euroon.

Perussuomalaiset karsastivat myös sitä, että kansanedustajien sopeutumisraha ei ole verrattavissa työttömyysturvaan eivätkä esimerkiksi työttömyysturvan aktiivimallisäännökset koske sopeutumisrahaa.

Sopeutumisrahan lisäksi kansanedustajat voivat hakea kansliatoimikunnalta harkinnanvaraista eläkettä, mitä perussuomalaiset eivät myöskään hyväksyneet.’

Ensimmäinen kohta on selvästi ‘Lex Torvinen’.”


Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola .. “on pöyristynyt. Oli tarkoitus ja tahto, että entisten kansanedustajien ylisuuret ökyeläkkeet pudotetaan samalle tasolle kuin niillä jotka on valittu vuoden 2011 jälkeen. Kävikin ilmi, että pyrittiin samassa paketissa nostamaan uusien kansanedustajien tukia siinä tapauksessa kun eduskunnasta putoavat.

Tätä emme voi hyväksyä. Ei hilloa sinisille.

Villi veikkaus: Nyt muut sanovat, että koska persut eivät hyväksyneet koko pakettia, on heidän syytään että vanhojen edut jäivät. Kissanp**kat.. Tässä talossa on kikyt, aktiivimallit, sotet ja makut ajettu paljon pienemmälläkin enemmistöllä.”FB (kirosanaston loivennus toimituksen).

SUOMEN UUTISET