Suomen Sotaveteraaniliitto palkkasi marraskuun alussa uuden tiedottajan, joka onkin toden teolla pannut tuulemaan: monet sotaveteraanien nimissä lähetetyt Twitter-viestit ovat saaneet muut käyttäjät ihmettelemään, onko kyseessä jälleen yksi parodiatili.

Perussuomalaisten kansanedustajien tietoon tuli äskettäin marraskuussa twiitattu varsin erikoinen viesti, joka henkii syvää vihaa perussuomalaisia ja Jussi Halla-ahoa kohtaan.

Twiitissä todettiin: ”Kaikki puheet mm. sotaveteraanien ja eläkeläisten puolustamisesta ovat halla-aholaisille yhdentekeviä. Oma kansa ensin -puheet vain äärioikeistolaista propagandaa, jolla pyritään huijaamaan köyhiä.”

”Äärimmäisen loukkaavaa”

Kansanedustaja Jani Mäkelä kertoo luulleensa somessa vastaan tullutta kuvakaappausta ensin valeuutiseksi. Hänen surukseen kuvakaappaus oli aito.

– Pidän tätä äärimmäisen loukkaavana puoluettani kohtaan, joka on kaikissa olosuhteissa ja aina ollut ensimmäisenä puhein ja teoin sotaveteraanien asialla. Samoin ovat kokeneet monet minuun yhteyttä ottaneet kansalaiset, joille veteraanien asia on tärkeä, Mäkelä kommentoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä‏ pyysikin Twitterissä selvennystä asiaan:

– Voisitteko täsmentää, miksi veteraanijärjestön tiedottaja jakaa tällaisia mielipiteitä? Edustaako tämä tiedottajan kantaa? PS:n eduskuntaryhmä toivoo välitöntä julkista täsmennystä. Ryhmä tekee pyyteetöntä työtä veteraanien hyväksi kuten moni muukin.

Huteria selityksiä

Sotaveteraanien Twitter-tilin alkuperäinen selitys kohutwiitille oli melko hutera: ”Saatteeseen lainattu uutisen sisältöä, kuten muiden sisällöistä twiitatessa käytännössä aina.”

– Emme puoluepolitikoi – twiittaamme/retwiittaamme kaikesta, missä sotaveteraanit mainitaan; oli kyseessä uutinen, tapahtuma, lainsäädäntö, kunnianosoitus, budjettikysymys, mielipidekirjoitus, aiheeseen liittyvä kirja tai vaikka henkilökuva, kirjoittaa sotaveteraanien Twitter-tili.

Tässä tapauksessa twiitattu ”uutinen” sekä sen sisällöstä otettu lainaus oli kuitenkin valittu melko erikoisesti. Kyseessä ei nimittäin ollut uutinen, vaan Sami Leon Eerolan kirjoittama kirja-arvostelu, joka oli julkaistu erilaisia kirja-arvosteluja sisältävällä nettisivustolla. No, olihan siinä toki mainittu sana sotaveteraanit.

Sami Leon Eerola on 25-vuotias folkloristiikan opiskelija, joka on omien sanojensa mukaan erityisen kiinnostunut äärimmäisistä ideologioista, kuten radikaalioikeistolaisuudesta ja jihadismista, joita hän pitää toistensa peilikuvina.

Asenteellista arvostelua

Eerolan kirjoitusta ei voi parhaimmallakaan tahdolla pitää objektiivisena kirja-arvosteluna. Pikemminkin se on henkilökohtaisista antipatioista nousevaa sekavaa vihapuhetta, jonka tiivistelmäksi sopii hyvin kirjoituksen viimeinen kappale:

”Perussuomalaisten hajoamisen historia on jännittävä tietokirja, joka kertoo sen, mitä monet tiesivät jo vuosia: jos antaa rasistille pikkusormen se vie koko käden ja lähettää sen keskitysleirille. Samalla tämä kirja osoittaa, miten jännittävää henkistä sotaa puoluepolitikka jopa täällä Suomessa on. Toivon mukaan nyt persuja hyljeksitään kunnolla ja kaikki halla-aholaiset syrjitään puoluepolitiikan marginaaliin marxisti-leninistien seuraksi.”

On vaikea päätellä, mihin sotaveteraanien tiedottajan lainaama Sami Leon Eerolan käsitys sotaveteraanien ja eläkeläisten huijaamisesta perustuu. Ainakaan noille väitteille ei löydy katetta Lauri Nurmen kirjasta.

Tiedottajalla etnisväritteinen tausta

Kuka sitten on tämä Suomen Sotaveteraaniliiton uusi, räväkkä tiedottaja? Oman LinkedIn-profiilinsa mukaan Ariela Säkkinen on tehokas monilahjakkuus, jolla on kokemusta ihmisoikeustyöstä, maahanmuuttoaiheista ja ruokabloggaamisesta. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Suomen somalialaisten liiton, Kirkon ulkomaanavun, Suomen Punaisen Ristin ja Pakolaisneuvonta ry:n palveluksessa.

Olisiko käynyt niin, että Säkkiselle on jäänyt ”vanha vaihde päälle”? Monet hänen twiiteistään muistuttavat enemmän monikulttuuripropagandaa kuin asiallista tiedottamista, ja oikeinkirjoitus – logiikasta puhumattakaan – on välillä pahasti hukassa.

Liiton toiminnanjohtaja selittelee

Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kommentoi kohua kertomalla, että Twitter on liitolle uusi viestintäkanava. Seppä kirjoittaa laveasti siitä, että liitto haluaa ”puolustaa kaikkia Suomen puolesta taistelleita veteraaneja heidän taustastaan riippumatta”, minkä tietenkin pitäisi olla itsestään selvää.

Lopuksi Seppä väittää, että ”Sotaveteraaniliitto ei osallistu puoluepoliittiseen työhön”, mutta ei ota mitään kantaa tiedottajansa poliittiseen hyökkäykseen perussuomalaisia vastaan.

Haukkuu julkisesti veteraanien puolustajaa

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen ei ole Sepän vastaukseen lainkaan tyytyväinen. Raatikainen on rintamaveteraaniasiain neuvoston jäsen ja ollut itse rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtävissä yli kymmenen vuotta.

– Pidän kummallisena, jos niinkin arvostettu instanssi kuin Sotaveteraaniliitto lähtee julkisesti haukkumaan puoluetta, joka todellakin on sotaveteraanien asialla, kansanedustaja Raatikainen kommentoi.

SUOMEN UUTISET