

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista
Perussuomalaisten näkemyksen mukaan Suomella on varaa satsata suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseen enemmän julkista rahaa, mutta tämä edellyttäisi päättäjiltä kykyä tehdä priorisointia julkisen talouden menokohteiden valinnassa. – Valitettavasti tähän moni ei ole valmis, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa.
Viime aikoina monissa yhteyksissä on muistutettu, mistä asioista tulevat aluevaltuutetut tulevat päättämään ja mistä eivät. Tällä tavoin puolueiden aluevaalikampanjoista on haluttu leikata pois joitakin keskusteluaiheita.
Rahat tulevat samasta kassasta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin toteaa, että perussuomalaiset puhuu näissäkin vaaleissa kaikista asioista.
– Koemme erittäin oleelliseksi puhua myös näissä vaaleissa niistä menokohteista, joihin suomalaisten veroeuroja yhä enemmän kuluu suomalaisten omien hyvinvointipalveluiden ja turvallisuuden takaamisen sijaan.
– Ongelmalliseen maahanmuuttoon, kehitysapuun, EU:n tukipaketteihin tai kurjistavaan ilmastokunnianhimoon upotetut veronmaksajan miljardit eivät ole suomalaisten hyvinvoinnin tai sote-järjestelmän käytössä. Rahat tulevat samaan kassaan, josta ne jaetaan eri kohteisiin, Purra sanoo.
Hän muistuttaa, että näissäkin vaaleissa on kyse siitä, onko suomalainen ykkönen omassa maassaan vai käytännössä pelkkä maksaja.
– Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn tulos siitä, että vain joka kymmenes uskoo sote-palveluiden paranevan hyvinvointialueilla, kertoo, että kansalaiset ovat realisteja eivätkä usko palveluiden tai tilanteen parantuvan ilman lisärahaa.
Maahanmuuttajat yliedustettuina sote-sektorilla
Aluevaltuutetut eivät päätä maahanmuuttopolitiikasta. Purra kuitenkin huomauttaa, että politiikassa asiat aina liittyvät ja linkittyvät toisiinsa.
– Jos kukaan jaksaa väittää, että maahanmuutosta ei saisi aluevaalien yhteydessä puhua, neuvon häntä perehtymään maahanmuuttajien yliedustukseen lähes kaikilla verorahoitteisilla sote-sektoreilla. Kenelle järjestelmämme on tarkoitettu, on mitä tärkein politiikan keskustelunaihe myös näissä vaaleissa. Valitettavasti keskusteluun osallistuu ainoastaan yksi puolue, Purra sanoo.
Hän katsoo, että nyt käynnissä oleva ja koko ajan kiihtyvä prosessi heikentää jo suomalaisen keskiluokan veronmaksuhalukkuutta.
– Suomalainen maksaja hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista. Julkinen perusterveydenhuolto on osissa maata käytännössä romahtanut. Lääkäriaikaa ei saa, pää kainalossa saa vaatia palvelua. Espoossa kiireettömän ajan saaminen kestää jopa 90 päivää. Käytännössä kaikki kynnelle kykenevät käyttävät työterveyttä tai yksityisiä vakuutuksia. Edes lasten hammastarkastukset eivät toimi. Nyt lisääntyvät lasten yksityiset hammaslääkärikäynnit.
Suuressa osassa maata ei pääse enää palveluihin
Suomen sote-järjestelmän keskeinen ongelma on palveluihin pääsyn vaikeudet. Purra huomauttaa, että suuressa osassa maata ei ole sen paremmin pääsyä nopeaan julkiseen kuin yksityisenkään hoitoon.
– Mummoja ja pappoja kuskataan pitkiä matkoja takseilla suhaten, kun peruspalvelut häviävät alueilta. Ja uudistuksen myötä häviäminen entisestään kiihtyy, valehtelipa hallitus mitä hyvänsä. Henkilökuntaa ei ole, ja hoitajat ja lääkärit uupuvat työtaakan alle. Monilta alueilta lähtee kokeneita hoitajia, lääkärivaje on suuri ja työhyvinvointi laskee. Tähän muut puolueet huutavat yhteiskuorona ratkaisuksi maahanmuuttoa.
– Maan ylivoimaisesti suurin epäoikeudenmukaisuus on, että ihminen, joka on käynyt ikänsä töissä, maksanut veroja, kasvattanut lapset, ei nyt saa apua ja hoitoa. Ihmisiä pompotellaan, vanhuksia säilötään laillisen heitteillejätön tapaan kotona, kun hoitopaikkoja ei ole, työikäisiä käsketään mennä yksityiselle, kun julkisen jonot eivät jousta. Samaan aikaan näille ihmisille valehdellaan, että nyt tässä uudistuksessa, jokin muuttuu ja tilanne paranee. Miten niin, millä perusteella? Purra kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- menokohteet aluevaalit julkiset palvelut punavihreä ilmastopolitiikka EU-tukipaketit tärkeysjärjestys verovarat hyvinvointi suomalaiset sote-uudistus Riikka Purra perussuomalaiset talous kehitysapu verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”

Purra: Äänestysaktiivisuuden alhaiseksi jääminen ei haittaisi useimpia puolueita – ”Kansalaisten aktiivisesta passivoittamisesta on valitettavasti hyötyä monille”

Hyvinvointialueiden valtuustoryhmille ylimääräistä hillotolpparahaa jopa 6 000-10 000 euroa per valtuutettu – suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset vastustaa: ”Piilopuoluetukea”

Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta

Perussuomalaisten esitys sähköveron alennuksesta vähentäisi hyvinvointialueiden energiakustannuksia ja tuottaisi vuodessa jopa 11 miljoonan säästöt

Purra: Pelkkä kasvu tai työllisyyden nousu eivät riitä kustantamaan sote-menoja – ”Nyt on välttämätöntä puhua siitä, mistä raha saadaan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.