

PS ARKISTO
Toimitus suosittelee
Suomen hyvinvointivaltio uhattuna – talousprofessori Virén vaatii ratkaisuja: ”Mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia”
Ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi äskettäin kirjan Kaksitoista talouden periaatetta, jonka on kirjoittanut taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén. Talousprofessori huomauttaa, että taloudessa tarvitaan nyt todellisia ratkaisuja. – Poliittinen järjestelmä näyttää epäonnistuneen, eli päätöksiä lykätään aina yksi vaalikausi eteenpäin.
Suomen taloudesta kuulee vain aniharvoin hyviä uutisia. Jos tarkastelemme julkisen sektorin kokoa, veroastetta tai velkaantuneisuutta, luvut ovat olleet hälyttäviä jo pitkään.
Ajatuspaja Suomen Perusta osallistuu keskusteluun Suomen talouden hoitamisesta, ja on äskettäin julkaissut kirjan Kaksitoista talouden periaatetta, jonka on kirjoittanut taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén.
Tulevaisuutta ei rakenneta toiveilla
Virénin eräs keskeisistä havainnoista on, että Suomi on muuttumassa markkinataloudesta eräänlaiseksi sosialistiseksi siirtymätaloudeksi. Professori huomauttaa myös, että julkisessa keskustelussa hyvin harvoin tuodaan esille vaihtoehtoja nykyiselle kehityskululle.
– Suomessa ajatuskuvio rakentuu sille, että jokin tyhjästä tuleva positiivisten uutisten joukko veisi meitä eteenpäin ja auttaisi ratkaisemaan ongelmat. Suomen tilanne on kuitenkin niin hälyttävä, että tulevaisuutta ei voi rakentaa toiveiden varaan, Virén sanoo.
Hälyttävyydestä puhuminen ei ole liioittelua. Yhtenä esimerkkinä esille voidaan nostaa hillitön velkaantuminen: valtion budjetin alijäämä on 6,9 miljardia euroa ensi vuodelle, eikä pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus ole valmis leikkaamaan edes toissijaisista menoista.
Suomen verotus maailman kärkiluokkaa
Talousprofessori huomauttaa, että nyt kuitenkin tarvitaan todellisia ratkaisuja.
– Poliittinen järjestelmä näyttää epäonnistuneen, eli päätöksiä lykätään aina yksi vaalikausi eteenpäin. Lisäksi epämiellyttäviä päätöksiä yritetään visusti välttää. Päällimmäinen ongelma onkin, että mitä enemmän vaikeita päätöksiä vältellään, sitä enemmän kasautuu ongelmia ja sitä hankalammaksi muutos tulee.
Suomen kokonaisveroaste on maailman kärkiluokkaa. Veropotin kerää silti kasaan suhteellisen harvalukuinen joukko. Kannustinloukut ja monet muut työn tekemisen esteet varmistavat sen, ettei verokertymä ole merkittävästi kasvamassa jatkossakaan.
Virén sanoo, että taloudessa Suomen ”pelimerkit” alkavat loppua kesken.
– Mediassa näkee paljon keskustelua siitä, pitäisikö leikata menoja vai kiristää verotusta. Minusta kahta vaihtoehtoa ei ole edes olemassa, vaan meidän täytyy yksinkertaisesti pystyä sopeuttamaan menot käytettävissä olevan tulovirtaan.
Katso haastattelu ja lue kirja
Suomen Perusta -ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroos haastattelee Virénia, joka lukee tylyt luvut Suomen taloudelle: tällä menolla ei hyvinvointivaltioon ole enää kauan varaa.
Menokohteet pitää laittaa järjestykseen ja katsoa, mitä valtion kuuluu tehdä ja mitä ei.
Virénin kirja Kaksitoista talouden periaatetta on luettavissa täältä.
Suomen Uutisten toimitus suosittelee sekä haastattelua että kirjaa, sillä molempien parissa käytetty aika on hyvin käytettyä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosialistinen siirtymätalous työn tekeminen sopeuttamistoimet markkinatalous toissijaiset menokohteet valtiontalous valtion budjetti hyvinvointivaltio Kannustinloukut Alijäämä Matti Virén Julkinen sektori Suomen Perusta Velkaantuminen Simo Grönroos verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Taloustieteen professorit ylenpalttista elvytystä vastaan – Matti Virén: “Julkiset menot eivät ole mikään kasvun lähde”

Yhä useampi pulassa nousevien elinkustannusten kanssa: Suomalaisten selkä uhkaa katketa – ”Sinivalkoinen siirtymä on välttämätön”

Purra: Turhat menokohteet eivät ole luonnonilmiöitä – ”Hallituksella ei ole edes minkäänlaista suunnitelmaa julkisen talouden ongelmien ratkaisemiseksi”

Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Puoluesihteeri Luukkanen: Sanna Marinin pitäisi nyt hoitaa pääministerin työtään!

Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä

Kankaanniemi: Ympäristöministeriön menot järkyttävällä tasolla – Ruotsin mallia harkittava

Ratkaiseeko raha korkeakoulujen ongelmat?
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.