Suomen Pankin entinen osastopäällikkö Heikki Koskenkylä esitteli torstaina uuden kirjansa teesit, jossa hän kuvasi Suomen talouden kurimusta ja esitti lääkkeitä talouden saattamiseksi takaisin nousuun. Julkaisutilaisuutta ovat kommentoimassa Ilkka Matinpalo ja Sakari Puisto. Molemmat ovat perussuomalaisten eurovaaliehdokkaita.

Yritysjohtaja Ilkka Matinpalo ja  liiketaloustieteen tutkija, tohtori Sakari Puisto Cambridgen yliopistosta pitävät Koskenkylän tilannekuvaa julkisen sektorin surkeasta tilasta oikeansuuntaisena.

Ilkka Matinpalon mukaan Suomen talous on ”sairas, mutta parannettavissa”. Hän kuvaa tilannetta ”vaikeaksi muttei lohduttomaksi”.  Hän mainitsee Koskenkylän kirjan parhaaksi ansioksi sen, ettei kirjoittajalla ole ollut sordiinoa päällä ja että hän puhuu avoimesti kaikista asioista, myös tabuaiheista.

Hänen mukaansa olisi mielenkiintoista tietää, mitä Suomen taloudelle tapahtuisi, jos suomalaiset tekisivät samoja johtopäätöksiä kuin talouden sisäpiiriläiset, kuten esimerkiksi ulkomaille suuntaava ”Nalle” Wahlroos.

Matinpalon mielestä suomalaisilla on tietynlainen asenneongelma. Ongelmana ei hänen mukaansa ole niinkään se, etteikö tiedettäisi mitä pitää tehdä, vaan haluttomuus asioiden toimeenpanoon.

Sakari Puiston mielestä Suomen talous on sairaammassa kunnossa kuin yleisesti ymmärretään. Keskuspankit ovat harjoittaneet aivan liian lepsua rahapolitiikkaa, markkinoita on manipuloitu. Erilaisia pankkijärjestelmän riskejä on taseissa aika paljon. Samoin johdannaismarkkinoilla on riskejä, joita ei vielä ymmärretä.

PS VERKKOTOIMITUS