Kaupunkiympäristölautakunnassa perussuomalaisia edustava Nuutti Hyttinen kävi perjantaina kuuntelemassa suurmoskeijahankkeesta järjestettyä tiedotustilaisuutta. Hankkeen rahoituskuvioiden epämääräisyys sekä oudot perustelut hämmästyttivät ekonomitaustaista Hyttistä suuresti. Suomen Uutiset haastatteli Hyttistä tuoreeltaan tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Minun mielestäni koko hanke on kokonaisuudessaan jokseenkin epäilyttävä. Siihen liittyy valtava määrä avoimia kysymyksiä. Ei kaikkein vähiten sen takia, että miksi Bahrain on tässä mukana. Tilaisuudessa kuultiin, että Suomessa asuu 6 Bahrainin kansalaista. Minkä takia tällaiselle joukolle tarvitaan suurmoskeija, Hyttinen kysyy.

– Kyllä tämän hankkeen tarkoitus on palvella jotain ihan muuta kuin Suomen ja Bahrainin välistä yhteistyötä, vaikka asia näin tilaisuudessa esitettiin.

– Tiedotustilaisuuden tavoitteena oli ilmeisesti selittää hankkeeseen liittyvät epäselvyydet parhain päin, mutta ainakin minulle tilaisuus herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia, Hyttinen pohti.

Nuutti Hyttinen puhuu suurmoskeijahankkeesta. 2 min 31 sek. Jos video ei näy kunnolla, katso se täältä.

Oasis-säätiön koollekutsumassa tiedotustilaisuudessa olivat median tentattavana Pia Jardi, Barhainin edustaja Abdullatif al-Mahmood, Ilari Rantakari ja Anas Hajjar. He pitivät tunnin mittaisessa tilaisuudessa alustuksen ja vastasivat lopuksi toimittajien kysymyksiin. Tilaisuus on katsottavissa kokonaisuudessaan Suomen Uutisista.

Rahotuskuvioihin ei tullut selvyyttä

– Mielestäni hankkeen rahoitus on alusta asti ollut epäilyttävintä. Tiedotustilaisuudessa useampi henkilö kysyi, mistä rahoitus tulee. Onko Saudi-Arabia tai muslimiveljeskunta mukana? Suoraa vastausta siihen, etteivät nämä ole mukana, ei pystytty antamaan.

Hyttinen muistutti, että pelkästään rakennuksen suunnittelukilpailu maksaa 700 000 euroa.

– Siitä on saatu Suomeen 400 000 euroa, ja tilillä on 200 000 euroa, mutta tämänkään rahan alkuperään ei tullut mitään vastausta.

Bahrain on veroparatiisi

Isoin kysymys on Hyttisen mukaan edelleen se, että ketkä hankkeessa ovat rahoittajina ja miksi he antavat tähän hankkeeseen rahaa.

– Sen asian selvittämistä ei ainakaan helpota se, että pankkitili, jonne lahjoituksia on tarkoitus ottaa vastaan, sijaitsee Bahrainissa. Bahrain on EU:n mukaan yksi pahimmista veroparatiiseista koko maailmassa. En usko, että jos tili on Bahrainissa, sieltä saataisiin vastauksia missään vaiheessa.

Shiiamuslimit eivät mukana hankkeessa

– Mutta edes se, että hankkeen olisi tarkoitus palvella kaikkia muslimeita Suomessa, ei ole millään tavalla sanottua. Tiedotustilaisuuden perusteella näin ei myöskään ole. Tilaisuudessa kysyttiin, onko shiia-muslimit otettu tähän mukaan, jotta hanke palvelisi kaikkia Suomen muslimeita kuten on esitetty. Hankkeen keskeinen puuhahenkilö Pia Jardi sanoi suoraan, etteivät shiiat ole tässä mukana, vaan he ovat erillinen uskonnollinen yhteiskuntansa.

– Eli ensinnäkään hanke ei palvele kaikkia muslimeita, eikä meillä ole mitään tietoa siitä, kuka hanketta viime kädessä rahoittaa. Ainakaan näillä tiedoilla ei ole mitään syytä siihen, miksi kukaan haluaisi tukea tätä hanketta tai edistää sen toteuttamista etenkään suomalaisten veronmaksajien rahoilla millään tavoin, Hyttinen summaa.

SUOMEN UUTISET