Puolasta turvapaikkaa hakeneet syyrialaiset lähtivät karkuun ja poistuivat maasta heti päästyään pois suljetusta säilöönottokeskuksesta. Puolassa on Valko-Venäjän viime kesänä käynnistämän hybridioperaation jäljiltä yhä paljon Lähi-idästä tulleita turvapaikanhakijoita, joiden todellinen tavoite on päästä Puolan sijasta Saksaan. Viranomaisten mukaan he ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen Puolaan vain hämäyksenä.

Neljä Puolasta turvapaikkaa hakenutta syyrialaista poistui maasta heti päästyään sellaiseen vastaanottokeskukseen, jossa turvapaikanhakijoiden liikkumista ei rajoiteta, kertoo liberaali nettilehti Notes from Poland.

Syyrialaismiehet olivat ryhtyneet nälkälakkoon päästäkseen suljetusta säilöönottokeskuksesta vapaampiin oloihin. Kun heidät siirrettiin tavalliseen vastaanottokeskukseen, he käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja siirtyivät Puolasta todennäköisesti Saksaan.

Ei ole ensimmäinen kerta

Puolan rajavartioston mukaan tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun turvapaikanhakijat käyttävät turvapaikkaprosessia hyväkseen. He eivät siis oikeasti edes halua turvapaikkaa Puolesta, vaan heidän todellinen tavoitteensa on päästä laittomasti Saksaan tai muualle länsi-Eurooppaan.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pakolaiset jättävät turvapaikkahakemuksen sanoen, että he haluavat elää normaalia elämää, mutta muutaman päivän päästä he ovat kadonneet, kertoo Puolan rajavartioston tiedottaja Anna Michalska.

Jotkut Lesznowolan säilöönottokeskukseen majoitetut turvapaikanhakijat ovat yhä nälkälakossa. Puolalaisten kansalaisjärjestöjen edustajat myöntävät, että Puolaan tulevat turvapaikanhakijat usein karkaavat heti kun se on mahdollista.

Kansalaisjärjestöjen edustajat syyttävät hallitusta ja rajavartiostoa turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien rikkomisesta ja pitävät säilöönottokeskusten oloja huonoina. Viranomaiset puolestaan pitävät oloja asiallisina ja korostavat, että suljetut säilöönottokeskukset ovat välttämättömiä turvallisuusriskien takia.

Valko-Venäjän hybridioperaation tulos

Laittomien siirtolaisten tulva Puolaan ja Baltian maihin oli Valko-Venäjän viime kesänä käynnistämä hybridioperaatio. Valko-Venäjän viranomaiset auttoivat pääasiassa Lähi-idästä houkuteltuja siirtolaisia tunkeutumaan rajan yli EU-alueelle.

Valko-Venäjän hybridioperaatiota EU-maita kohtaan pidetään nykyään eräänlaisena alkuvalmisteluna Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Puola pyrki pysäyttämään laittomien maahantulijoiden vyöryn lähettämällä sotilaita rajavartijoiden avuksi ja rakentamalla rajalle aitoja ja esteitä. Suurin osa laittoman maahantulon yrityksistä onnistuttiin torjumaan rajalla, mutta kaikesta huolimatta tuhannet pääsivät Puolan läpi Saksaan. Osa Puolassa kiinni saaduista tulijoista ilmoitti haluavansa hakea turvapaikkaa Puolasta.

SUOMEN UUTISET