Bensan ja dieselin hinnat lähtivät keskiviikkona taas nousuun, kun EU pääsi sopuun Venäjän öljyn osittaisesta tuontikiellosta. EU:n sisällä liikennepolttoaineiden hintaerot ovat revenneet käsittämättömiksi.

Bensan keskihinta oli 1.6. Suomessa 2,477 € ja dieselin 2,274 € litralta. Bensiinin keskihinta noussee tänään jo selvästi yli 2,5 euron. Helsingin Munkkivuoressa ja Metsälässä bensa maksoi aamulla 2,549 €. Itse asiassa joka paikassa, josta polttoaineen hintatieto oli päivätty 2.6. eli tänään, hinta oli kirkkaasti yli 2,5 euroa.

Diesel on vaihteeksi pumpulla bensiiniä edullisempaa: eilisen keskihinta oli 2,274. Tänään dieselpolttoaine näyttäisi maksavan Helsingin seudulla 2,329 € – 2,349 €.

Tuontikielto nostaa hintoja

EU maat pääsivät toukokuun lopussa sopuun öljyn osittaisesta tuontikiellosta Venäjältä. Kielto koskee meriteitse kuljetettavaa raakaöljyä ja öljyjalosteita. Tuontikielto ei koske putken kautta vaikkapa Unkariin toimitettavaa venäläistä öljyä.

Bensa ja diesel maksoivat Unkarissa 30.5. kumpikin 1,223 euroa litralta. Ulkomaisilla rekisterikilvillä ajavat autoilijat tosin maksavat Unkarissa bensasta ja dieselistä Talouselämän mukaan 1,80 euron litrahintaa. Kaksoishintajärjestelmä oli tavallinen kommunistisessa järjestelmässä.

Bensan ja dieselin hinnasta valtaosa veroa

Nestemäisten liikennepolttoaineiden polttoaineverotus on Suomessa ympäristöperusteista, sillä veron määrä perustuu tuotteen energiasisältöön ja hiilidioksidipäästöihin. Liikenteen polttoaineilla myös lähipäästöt vaikuttavat verotasoon.Valmisteverotasot ovat polttoainekohtaisia kiinteitä veroja.

Polttoaineiden arvonlisävero on 24 % tuotteen arvonlisäverottomasta hinnasta eli noin 19 % kuluttajahinnasta. Arvonlisävero maksetaan polttoaineen koko hinnasta, myös hintaan sisältyvästä polttoaineverosta. Verojen osuus bensan ja dieselin kuluttajahinnasta on luokkaa 55–70 prosenttia.

Polttoaineiden hinnat korkealla Eläintarhan Nesteellä Helsingissä keskiviikkoaamuna 1. kesäkuuta 2022. 95-oktaaninen bensa maksaa yli 2,5 euroa per litra. Lehtikuva.

SUOMEN UUTISET