

LEHTIKUVA
Tavio: Ilmasto ja korona eivät voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle – ”Muut maat osaavat välttää velkaa”
Valtiovelan korot kasvavat ja eduskuntavaalien alla puolueet ovat vihjailleet menoleikkauksista. Eilisessä Ylen A-Talkissa konkretiaa leikkauksiin ei kuitenkaan kansanedustajilta kuultu perussuomalaisten Ville Taviota lukuun ottamatta. Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä mitään leikkauksia ei edes tarvitse tehdä, jos vain verotus pidetään nykyisellä tasolla. Tavio huomautti, että vaikka Suomessa on jo nyt yksi maailman korkeimmista veroasteista, sen vastineeksi ei saa palveluja.
Perussuomalaisten Ville Tavio huomautti eilen Ylen A-Talkissa, että valtion velkataakka hipoo jo 60 prosenttia BKT:sta.
– Julkinen sektori on paisunut valtavan suureksi ja tarvitaan korkeaa verotusta, jotta julkista sektoria voidaan pitää yllä. Kuitenkaan korkea verotus ei kannusta tekemään töitä eikä se pidä yllä yritysten kilpailukykyä, Tavio sanoi.
Hallitus on viime vuosina perustellut jatkuvaa lisävelanottoa muun muassa koronalla. Tavio kuitenkin huomautti, että hallitus on ottanut jopa 10 miljardia velkaa, joka ei liity koronaan tai Ukrainan sotaan.
– Rahoja on käytetty huonosti ja velan kasvun määrä per capita on Suomessa Euroopan kärkitasoa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on peräti 8,1 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä valtion talouspolitiikka on kuitenkin onnistunutta.
– Suomella menee hyvin. Me emme ole kriisissä. Ekonomistien mukaan Suomi on yksi parhaita velkakestäviä maita, Saramo päästeli.
Demarit leikkaisivat, mutta eivät tiedä mistä
Samaan aikaan kun velkavuori kasvaa, myös inflaatio laukkaa ja talouskasvu hidastuu. Pääministeripuolue SDP:n linjaan on tällä vaalikaudella kuulunut se, että leikkauksia ei tarvita, mutta nyt vaalien alla demarien retoriikkaan on ilmestynyt vihjauksia siitä, että valtion menoja pitää leikata. Kukaan ei tosin tiedä, mistä demarit leikkaisivat. Todennäköisimmin demarit eivät itsekään tiedä.
Demarien kansanedustajalta Antti Lindtmanilta ei kuultu vielä eilen Ylen A-Talkissa tarkennuksia SDP:n leikkauskohteista.
– Tullaan tarvitsemaan useita keinoja. Meillä on valmistelu kesken. Kun se on valmis, omat toimet ja yksityiskohdat kerrotaan, Lindtman sanoi.
Tavio kehotti demareita laatimaan valmiiksi omat leikkauskohteet ja huomautti, että rahat alkavat olla lopussa.
– Tällä korkotasolla pelkät korkomenot ovat puolitoista miljardia euroa. Suomessa on yksi maailman korkeimmista veroasteista, mutta sen vastineeksi ei saa palveluja. Tämä ei voi enää jatkua näin, Tavio sanoi.
Hän tiivisti perussuomalaisten leikkauskohteet: leikkaukset tulee tehdä sellaisiin kohteisiin, joilla ei ole vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin.
– Leikkauskohteita ovat esimerkiksi kehitysapu ja maahanmuutto. Molemmista voidaan leikata miljardeja. Myös esimerkiksi Yleisradion puolen miljardin euron vuosibudjetista voi leikata.
Vasemmistolle maahanmuutto ei maksa mitään
Tavio mainitsi myös, että perussuomalaiset olisi jättänyt tekemättä ylikunnianhimoiset ilmastotoimet ja ollut osallistumatta EU-elvytyspakettiin, josta kertyy useiden miljardien tappiot veronmaksajille.
– Ilmasto ei voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle, kun samaan aikaan muut maat osaavat välttää velkaantumista, Tavio sanoi.
Maahanmuutto maksaa eri arvioiden mukaan veronmaksajille vähintään kolme miljardia euroa vuodessa. Tutkimuksen mukaan jokaisen Suomeen saapuvan humanitaarisen maahanmuuttajan elinkaarikustannukset veronmaksajille ovat noin miljoona euroa.
Saramon mielikuvitusmaailmassa maahanmuutosta ei kuitenkaan kerry kuluja veronmaksajille. Saramo vähätteli maahanmuuton kustannuksia, ja väitti, että haittamaahanmuuton kulut olisivat vuositasolla vain ”joitakin satoja miljoonia”.
Kaikkien pitäisi nyt osata säästää
Saramo myös väitti, että maahanmuutosta kertyisi jopa tuloja, koska osa maahanmuuttajista käy töissä. Tosiasiassa Suomeen saapuvat maahanmuuttajat kuitenkin työskentelevät enimmäkseen matalapalkka-aloilla, joista ei juuri kerry verotuloja yhteiseen kassaan.
Samaan aikaan maahanmuuttajat käyttävät runsaasti kalliita yhteiskunnan palveluja ja vastaanottavat tulonsiirtoja
– Jos me pidetään veroaste nykyisellä tasolla, leikkauksia ei tarvita, Saramo lausui.
Tavio totesi, että vaikka leikkauksien nimeäminen voi tuntua puolueista ikävältä – etenkin vaalien alla – pitäisi kuitenkin nyt riittää rohkeutta puhua leikkauksista.
– Vaikka puolueet eivät haluaisi tinkiä omilta eturyhmiltään, näkisin, että kaikkien pitäisi nyt tehdä se ja olla valmiita tinkimään jostain. Kaikkien pitäisi olla valmiita säästämään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- säästäminen ilmastotoimet korona tärkeysjärjestys valtionvelka kustannukset palvelut Antti Lindtman Ville Tavio Jussi Saramo leikkaukset Talouskasvu Yle Julkinen sektori Vasemmistoliitto Inflaatio Velkaantuminen perussuomalaiset SDP kehitysapu verotus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Hallitus myöntää itsekin – ilmastostrategia vie suomalaisten rahat ja työt

Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia

Purra: Talouskasvun edellytyksenä ennustettava toimintaympäristö, järkevä sääntely ja kohtuullinen verotus – ”Lopulta pallo löytää maaliin”

Hiilineutraali Suomi 2035 -ilmastostrategia perustuu vääriin laskelmiin ja on vaarallinen – Ranne: “Kun skenaariot irtoavat todellisuudesta, ne muuttuvat arvottomiksi”

Puisto ja Vallin huolestuneita velkaantumiskehityksestä: ”Valtio joutumassa ottamaan mittavasti lisävelkaa pelkkään korkojen maksuun”

Ranne: VM haluaa menot tärkeysjärjestykseen, mutta myös palvelutuotantoa pitäisi tehostaa

Reijonen: Miksi Suomi vieläkin rahoittaa Venäjää tukevia Afrikan maita?

Evan tutkimus osoittaa: Suomalaiset haluavat pelastaa hyvinvointivaltion leikkaamalla toissijaisista kohteista, kuten Yleisradiosta ja kehitysavusta

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti säästäisi haittamaahanmuutosta, ilmastotoimista ja kehitysyhteistyöstä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.