Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ville Tavio kirjoittaa ensi viikolla pidettävän EU-huippukokouksen alla Uuden Suomen blogissaan, että ratkaisu siirtolaiskriisiin on turvapaikkapolitiikan siirtäminen EU:n jäsenmaiden kansallisiin käsiin. Muuttoliike on yksi huippukokouksen pääaiheista.

Turvapaikkapolitiikan uskominen kansalliselle tasolle voidaan Tavion mukaan tehdä palauttamalla EU:ssa ulkomaalaispolitiikka kokonaan jäsenvaltioiden omaan toimivaltaan tai antamalla vähintään kansallisvaltioille suuri liikkumavara EU:n yhteisessä maahanmuuttopolitiikassa.

Valtioiden luotettava toistensa päätöksentekoon

Suomi on kuulunut EU:n yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan vuonna 1995 tapahtuneesta liittymisestään lähtien. Lisäksi Suomea sitoo 1950-luvulla tehty Geneven pakolaissopimus. Juristitaustainen Tavio sanoo sopimusten olevan irtisanottavissa tai uudelleenneuvoteltavissa ja lisäksi niihin voidaan sopia poikkeuksia.

– Jokaisella jäsenmaalla tulisi olla ehdottomasti oma turvapaikkapolitiikka. Ilman EU:n yhtenäistä turvapaikkapolitiikkaa emme olisi alkuunkaan tässä tilanteessa, vaan meillä voisi olla Suomessa samanaikaisesti kansalaisten korkea sosiaaliturva, EU:n vapaa liikkuvuus ja olematon määrä elintasosiirtolaisuutta, Tavio pohtii.

– Euroopan kansojen ja valtioiden tulee alkaa jälleen luottaa toistensa päätöksentekoon. Sen sijaan, että tuputamme Euroopassa toisillemme asioita, joita toinen kansakunta ei tahdo, voimme antaa jokaisen valtion itse valita. Näin myös kansalaiset saisivat kansallisten parlamenttien vaaleissa äänestämällä vaikuttaa asioihinsa ilman, että kaikki tulee EU:sta määrättynä.