KOLUMNI I Tiedotusvälineet tiedustelevat minulta “suhdetta ääriliikkeisiin“. Siihen vakikysymykseen lienevät pesunkestävämmät persut jo perinjuurin kyrpiintyneet. Yritän kumminkin vastata omalta osaltani. Suhteeni äärilikkeisiin on, hmm… millä sanalla sen sanoisin. Kohtelias. Mutkaton. Vuorovaikutteinen. Hyvänsuopa. Suvaitseva. Pohdiskeleva.

En muista koskaan kieltäytyneeni sekalaisimmankaan seurakunnan luennointikutsusta, jos aihe on liipannut historiaa ja tutkimuksiani. Meitä homo sapienseja on moneen junaan ja kamelikaravaaniin ja raidejokeriin. Ei kannata halveksia lähimmäisiä ja kauimmaisia.

Stalinisti, kreationisti, kansallissosialisti, ekshibitionisti, antagonisti, islamisti, kalvinisti, syndikalisti, protagonisti, intersektionaalifeministi, putinisti ja ihan vaan nisti saavat toki istua pöytääni. Terve mieheen, terve naiseen, terve muunsukupuoliseen!

Suhteeni äärimmäiseen liikkumattomuuteen eli netissä nyhjöttäjiin on ongelmallinen muttei vihamielinen.

Some sovittaa suuhuni sanat: “Some on roskaväelle”. Ei pidä paikkansa, epätarkka sitaatti. Olen puhunut ja kirjoittanut: “Some on tarpeen roskaväen kurissapitämiseksi.” Se on riidaton tosiseikka. Inhimillisiä ihmisroskia olemme politiikassa joka iikka ja kurissapidon tarpeessa. Sääli, että punikeilla ja lahtareilla 1918 ei ollut selfiekeppejä ja tiktok-tilejä vaan kiväärit ja rotanhäntäpistimet. Ilman bittiavauruuden venttiiliä siskot ja veikot päästäisivät toisistaan ilmat pihalle. Vihaviestittely on harmittomampaa kuin veren ja rään roiske kadulla.

Todellisuuden inhat äärimmäisyydet täytyy useinkin unohtaa. Digitaaalinen keinoelämä on yksi nukutusnuija. Somen hengenravintoa nautimme yhteiskunnan tarjoaman minimitoimeentulon kera. Yhteisvaikutus passivoi kansaa. Rooman kumouspelkoisten keisarien viljanjakelua vastaa tänään sosiaaliturva. Sen tähden vain harva ongelmayksilö viehtyy väkivaltaisiin ääriliikkeisiin. Panem et circenses, leipää ja sirkushuveja on antiikkisen pelin henki Suomessa 2023. Sanonta ei merkitse, että senaattorit, gladiaattorit ja somettajat olisivat jotenkin mitättömiä persoonia.

TEEMU KESKISARJA