KOLUMNI | Olen perus- ja persuluonteeltani synkistelijä. Sielunmaisemani on kuin Aleksis Kiven runon ”syysiltanen autiol maall”. Pelkään ja vihaan ihmisiä, ja tunne on molemminpuolinen. Kaikki menee mönkään ja myttyyn, koska menneisyydessä möyrii moskaa, nykyisyydessä roskaa ja tulevaisuudessa tuskaa. Vitutusarvoni vipottavat aina murhaavalla maksimitasolla. Minua kielteisempiä ajattelijoita ei paljon vaeltele vapaalla jalalla.

Mutta tänään myönteistän mieleni. Vääntäydyn positiivisuuden puolelle vaikka väkipakolla. Hamuan hallitusohjelmasta mieluisimmat lauseet, jotka sydäntäni lämmittävät. Tässäpä sikermäni satunnaisessa järjestyksessä:

”Yleisradion rahoitus ja varojen käyttö avataan julkiseksi osakeyhtiölain puitteissa.”

”Suomen metsäpolitiikka pidetään kansallisissa käsissä.”

”Suomi ei sitoudu toimiin, jotka muokkaavat Euroopan unionia epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan.”

”Tuulivoimalle lisätään velvoitteita sosiaalisen hyväksyttävyyden parantamiseksi ja säätövoimatarpeen rahoittamiseksi.”

”Hallitus tähtää ensisijaisesti jalostavan teollisuuden investointeihin ja korkean jalostusarvon vientiin sen sijaan, että Suomi veisi vuositasolla suuria määriä sähköä tai jalostamatonta vetyä.”

”Tehdään kolmansille maille annettava kahdenvälinen taloudellinen apu ehdolliseksi sille, että maa ottaa vastaan palautettavia kansalaisiaan.”

”Kotoutumisen edistämiseksi eriytetään maahanmuuttajien ja Suomessa pysyvästi oleskelevien sosiaaliturvaa ja -etuuksia perustuslain reunaehdot huomioiden.”

”Pysyvää oleskelulupaa ei voi saada ilman aktiivisuutta oman henkilöllisyytensä selvittämisen edesauttamisessa.”

”Turvataan kotimaisten tieteellisten julkaisukanavien toiminta ja mahdollistetaan tieteellisten artikkeleiden avoin julkaiseminen niissä ja siten tutkitun tiedon saatavuus kansalliskielillä.”

Kas noin. Luetteloa voi toki jatkaa. Rohkaisen myös kutakin lukijaa myönteisyyskokeiluun. Älä lue hallitusohjelmaa kuin piru koraania! Etsi ennemmin hyvää ja kaunista. Kyllä sitä löytyy.

Suomen Uutiset