Viime maanantaina sain sähköpostin: “Your train trip on the route Tikkurila – Savonlinna has been cancelled successfully.” Käännös käy päinsä painikkeella, mutta ensisijainen viesti on englanniksi. Lähettäjä ei ole Valtion Rautatiet vaan ”VR Group”. Onko matkustajien enemmistö muka englanninkielistä ja rahdin painopiste Brittein saarilla?

Arkemme on täpötäynnä keinotekoista ”kansainvälistymistä”. Harva sitä huomaakaan. Oli aivan ok, että rollaattorivanhukset jonottivat ”walk in -rokotuksiin”. Julkishallinnon viallisia nimiä ponnahtelee pop up -tyyliin jokaisella pahoinvointialueella.

Vaihdos ei johdu siitä, että teineihin tarttuu netistä hassuja sanontoja. Kielenvaihdon keuliminen alkaa sivistyksen keulasta. Metroaseman nimi vaihtui Kaisaniemestä Helsingin Yliopistoksi, mutta universtaiden hallinnoinnissa ja kokouksissa sorisee englanti. Suomalaisten rahoittama Suomen Akatemia ei huoli suomenkielisiltä tiedemiehiltä apuraha-anomuksia suomeksi edes niissä tutkimusaiheissa, jotka kiinnostavat vain suomenkielistä yleisöä.

Kielenvaihto ei ole ”salaliittoteoria”. Kielenvaihdossa ei ole mitään salaista eikä teoreettista. Kielenvaihto on julkinen käytäntö. Äidinkielen syrjäyttää isänkieli englanti.

Suomeen on yhden sukupolven aikana muuttanut satojatuhansia ulkomaalaissyntyisiä, jotka eivät puhu suomea tai ruotsia. Ilmiö on väestöhistoriassamme ainutlaatuinen. Sille ei ole yhtään edeltäjää. Nuoremmille lukijoille muistutan, että sota-ajan siirtoväki koostui Suomen kansalaisista. Muinoin itämerensuomalaiset ja rantaruotsalaiset olivat pikkuisia, muutoissaan verkkaisia kansanryhmiä eikä heidän hedelmällisyytensä poikennut kanta-asukkaista.

Vaalikirjoitukset on tapana lopetella, että vielä voit vaikuttaa äänestämällä minua ja meitä. Totta puhuen en ole varma vaikutuksesta. Pitkässä juoksussa 6.12. lienee Independence Day.. Kamppailla kannattaa kuitenkin hampaat irvessä ja ikenet veressä! Saappaat jalassa kaatuminen on kunniakkaampaa kuin määkiminen ajanhengen lampolassa ja talutus pässeinä narussa teuraalle.

TEEMU KESKISARJA