Sote-uudistus on vuoden suurin lainsäädäntöuudistus, korosti perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho ryhmäpuheessaan eduskunnassa, joka käsitteli hallituksen ilmoitusta tämän vuoden politiikasta. Jos uudistus ei onnistu, on sillä vakavia seurauksia.

– Hallitus ei tee sote-uudistusta ideologisista syistä vaan käytännön lähtökohdista. Edellinen hallitus epäonnistui uudistuksessa. Jos Suomi ei kykene uudistamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä, on meillä edessämme kansallinen katastrofi, Terho varoitti.

– Kansalaisten saaman hoidon täytyy parantua samaan aikaan kun kustannusten kasvua hillitään, mikä on mahdoton yhtälö ilman rohkeaa ajattelua, Terho jatkui.

Uudistuminen on Suomelle elintärkeää, samoin että se tapahtuu sopimusyhteiskunnan kautta – yhdessä.

Patavanhoillinen vastustaminen ei kannata

– Tammikuun kihlauksen kaltaiselle hengelle on jatkossakin tilausta. Patavanhoilliselle kehitystä jarruttavalle kaiken vastustamiselle ei ole, Terho korosti.

Vuoden tärkeimpiä hankkeita ovat postilain uudistus. Perussuomalaiset pitävät tärkeänä huolehtia postipalveluiden saatavuudesta koko maassa.

Perussuomalaiset haluavat, että ruotsin kielen vapaaehtoisuuden kielikokeilu toteutetaan mahdollisimman laajana.

– Meille ei riitä kahden tai kolmen kunnan kokoinen kokeilualue.

– Toissavuotinen maahanmuuttokriisi ei saa toistua koskaan. Maahanmuuttokriisin aiheuttamiin turvallisuusuhkiin on myös vastattava päättäväisesti. Edellytämme hallitusohjelmassa sovittua selvitystä maahanmuuton kustannuksista kesään mennessä, Terho vaati.

Veli-Pekka Leskelä