Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tapasi eduskunnassa 15 maahanmuuttajaopiskelijaa. Amiedussa opiskelevat nuoret olivat itse tahtoneet tavata juuri Timo Soinin.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini kertoi opiskelijoille suomalaisesta yhteiskunnasta, perussuomalaisesta puolueesta ja omista näkemyksistään maahanmuutosta. Soini painotti, että kieli on tärkein väline kotoutumisprosessissa.

– Kun kieli ja ammattitaito ovat kunnossa, niin mikään ei estä teitä menestymästä.

Soini painotti olevansa erittäin maltillinen maahanmuuttoasioissa.

– Suomen maahanmuuttopolitiikan tavoitteena on, että tullaan suomalaisiksi, vaikka ei se tietenkään ole pakko. Kaikille on kerrottava alusta lähtien pelisäännöt ja kaikkien on niitä noudatettava, niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin. Kannattaa osallistua harrastustoimintaan, koska se lähentää kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia, Soini opasti opiskelijoita.

Asiat voisivat olla paremmin

Puheenjohtaja nosti esiin myös sen, että taloudellinen tilanne maassamme ei ole paras mahdollinen.

– Suomi on menossa taantumaan mikä tarkoittaa mm. sitä, että verotulot putoavat ja työttömien määrä kasvaa. Meillä on viime vuosina kasvaneet myös arvonlisäverot eli vaikka tuloverot eivät ole juuri nousseet, niin välillisten verojen vuoksi kaiken kaikkiaan suomalaisten tuloista menee veroihin tänäkin vuonna keskimäärin 44,6 prosenttia, Soini teroitti.

Opiskelijat ihmettelivät Suomen kalleutta perusasioissa, esimerkiksi asumisessa. Perussuomalaisten puheenjohtajalla oli siihen vastaus:

– On totta, että meillä omistusasunnot maksavat liikaa. On tolkutonta, että yksiöstä joutuu maksamaan 100 000 euroa. Samoin vuokrat ovat aivan liian kalliit. Meillä on myös outo ongelma, sillä Suomessa on joukko asuntoja tyhjillään, joita ei vuokrata siksi, että niiden omistaja ei saa niistä riittävän korkeaa tuottoa. Vaikka me perussuomalaiset esittäisimme, että tämä tällainen ei käy, niin sellainen esitys ei menisi tässä talossa läpi.

Suomessa on paljon hyvää

Vierailun isäntä kertoi maahanmuuttajanuorille myös sen, että meillä on ilmaiset koulut aina peruskoulusta yliopisto-opiskeluun saakka. Pienikin talouskasvu olisi tähdellistä.

– Jos talouskasvumme olisi kaksi prosenttia tai yli niin meidän ei tarvitsisi tehdä leikkauksia, eikä myöskään nostaa veroja. Kustannustaso tulisi pitää vakaana, Soini huomautti.

Kurssilaiset olivat kotoisin ympäri maailmaa: Kosovosta, Perusta, Makedoniasta, Slovakiasta, Afganistanista, Venäjältä, Virosta, Vietnamista ja Indonesiasta.

SEPPO HUHTA